Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulójáról több múzeum is megemlékezik idén, amely persze nem is csoda, hisz az itáliai reneszánsz polihisztor mesterének életműve az egyik legérdekesebb és legtöbbet kutatott a világon. A megemlékezők közé tartozik a londoni Queen’s Gallery is, ahol ezúttal Leonardo több mint kétszáz rajzát tekinthetik meg a látogatók.

Leonardo végrendeletében minden rajzát kedvenc tanítványára, Francesco Melzire hagyta, aki egész életében féltve és szeretve őrizte azokat. Melzi halála után nem sokkal a rajzok Angliába kerültek. A következő feljegyzések már 1670-ből származnak, ekkor ugyanis II. Károlynak ajándékozták őket, s azóta is a brit királyi család tulajdonában vannak.

Leonardo igazából sosem a közönségnek készítette rajzait, tanulmányok voltak ezek készülő festményeihez, találmányaihoz, valószínűleg csodálkozna is, ha tudná, hogy egykori, papírra vetett munkái ma bekeretezve, féltve őrzött kincsekként, múzeumok falain lógnak. A Queen’s Galleryben látható összes kép a Royal Collection darabja, s bár részleteiben igen, együtt még sosem voltak kiállítva, így a tárlat igazi kuriózum minden Leonardo-rajongó számára.

Leonardo da Vinci: Egy élet rajzokban
Queen’s Gallery, Buckingham-palota, London
2019. október 13-ig