Idén a Hetedhét Játékmúzeum Vonalba zárt történetek című, Réber László grafikusművész életművét bemutató állandó tárlatának ítélték oda az „Az év kiállítása 2019” díjat. A Pulszky Társaság által kilencedik alkalommal meghirdetett pályázatára ebben az évben tizenkét intézmény jelentkezett tárlatával, ezek közül lett a székesfehérvári a legjobb.

Hihetetlenül gazdag Réber László (1920-2001) grafikai életműve. Könyvillusztrátori munkássága különösen ismert, elvégre generációk nőttek fel azokon a gyermekkönyveken, amelyekben Lázár Ervin meséit vagy éppen Janikovszky Éva történeteit az ő rajzai tettek teljessé, még élvezetesebbé. Réber neve azonban más jelentős alkotók nevével is összeforrt, hiszen számtalan szépirodalmi mű sikeréhez járult hozzá sajátos grafikáival. Az ő rajzai illusztrálták egyebek között Örkény István híres egyperceseit, illetve Kurt Vonnegut köteteit is. Ám emellett készített karikatúrákat, újságrajzokat, önálló grafikai lapokat, plasztikákat, tervezett és rajzolt animációs filmeket is. Réber művészetének ez a sokszínűsége kevésbé ismert, pedig autonóm grafikai művei igen jelentősek. Szuggesztív, mindössze néhány vonalból kialakított rajzai a 20. századi magyar grafika kiemelkedő darabjai, de külföldön is csodált, és számtalan díjjal jutalmazott művésznek számított.

A Hetedhét Játékmúzeum díjnyertes kiállítása nemcsak méltó emléket állít a tizennyolc éve elhunyt grafikusművésznek, hanem meg is idézi annak kedves, játékos, olykor groteszk szemléletét. Egy igazi élménytárlat „egy eleven, interaktív játszóhely” ez, ahol a számtalan kreatív ötlet és játék révén a gyerekek és a szüleik is remekül érezhetik magukat. Ebben gombnyomásra meghallgatható Örkény-egypercesek, mágnesjátékok, rajzfilmek, megszólaltatható képek, digitalizált karikatúrák és természetesen a rajzaiból áradó sok-sok humor van segítségükre, amelyek által valóban egy olyan kiállítás született, amit csak szeretni lehet.

Vonalba zárt történetek
Réber László grafikusművész állandó kiállítása
Szent István Király Múzeum – Hetedhét Játékmúzeum, Székesfehérvár