A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériája általában a kortárs képzőművészet bázisa, idén azonban a magyar festőzseni, Munkácsy Mihály kiállításának ad otthont fél éven át. A kiállított művek Pákh Imre magyar–amerikai műgyűjtő kollekciójából érkeztek Pécsre.

Ma vitathatatlanul ez a legnagyobb Munkácsy-magángyűjtemény a világon, s egyben a legátfogóbb is, ugyanis Munkácsy életművének valamennyi szakaszából őriz festményeket, az Ásító inastól a monumentális, bibliai témájú műveken és a kedves szalonzsánereken át egészen a késői melankolikus tájképekig. A kiállításon a festmények mellett Munkácsy több rajza, tanulmánya, vázlata és az életét dokumentáló fotóanyag is szerepel, összesen 58 mű és közel 20 fotó.

A kiállítás igazi színfoltja a Munkácsyt megjelenítő, más ismert művészek – például Rippl-Rónai József, Hans Temple, Halmi Artúr, Pásztor János – által készített művek csoportja, ugyanakkor a tárlat eddig soha be nem mutatott alkotásokkal is igyekszik levenni lábairól a rajongókat. Ezek közé tartozik Munkácsy Műteremben V. című képe vagy az Éjjeli csavargókhoz készült tanulmánya, de itt debütál hat, korábban soha ki nem állított rajz is, köztük egy rendkívül korai kompozíciós vázlat, egy késői önarckép és számos, Golgotához készült vázlat.

Munkácsy a Zsolnay Negyedben
m21 Galéria, Pécs
2019. november 10-ig