A nyári szünet után Robitz Anikó fotókiállításával nyílt meg ismét a Bartók Béla utcai Artphoto Galéria. A Lehetséges világok című tárlat képeit az ember által lakatlan Galápagos-szigeteken készítette a művész.

Robitz Anikó (1978) saját bevallása szerint is nagyon szeret utazni, új helyeket felfedezni, korábban azonban kizárólag az épített, városi környezet részleteit fényképezte. Mostani képeivel egyértelműen szakít ezzel a hagyománnyal, hiszen a Lehetséges világok című sorozatát nem az ember által formált táj vagy épület, hanem a természet, ezen belül is egy csodálatos, lakatlan szigetcsoport inspirálta.

A Csendes-óceánon található Galápagos-szigetek (összesen 14 nagyobb és 6 kisebb sziget) fizikai közelségük ellenére egymástól nagyon eltérő világok, más-más természeti képződményekkel, növényzettel és endemikus állatvilággal (vagyis több olyan élőlény is él itt, ami máshol nem). Ha úgy tetszik, ez már önmagában is egy lehetséges világ. Egy olyan hely, ahol az állatok nem félnek az embertől és az ember sem (annyira) káros az élővilágra. Tükröt tart és megmutatja, milyen lehetne a természet az ember nélkül.

A kiállításon szereplő fotográfiák ugyanakkor nem a hagyományos értelemben vett természetfotók. Ismerős részleteket mutatnak meg, hasonlítanak a dokumentumfilmekben látott felvételekhez, de mégis eltávolodnak tőlük. Robitz Anikó sorozata fekete-fehér kinagyított, kimerevített képeket tartalmaz, amelyek a valóság csupán egy kiválasztott darabját mutatják be. Köveket, megszilárdult lávafolyamot, fákat, gyökereket, hüllőket kapott lencsevégre nagyon közelről, így mi nézők igazából csak formákat, vonalakat és alakzatokat látunk, de pont ez a játék része. A művész ugyanis szeretné, ha a néző tudása, tapasztalata és saját perspektívája szerint értelmezné újra a képeit. „Ahány néző, annyi lehetséges világ képződik ilyenkor. Ennélfogva minden fénykép fikcionális világot ábrázol. Hasonlít a valóságoshoz, ismerősek lehetnek szabályszerűségei, de már más tulajdonságokkal rendelkezik, mint az, amit korábban megismertünk”- vallja.

Robitz Anikó galápagosi világa kedden és csütörtökön, a galéria nyitvatartási idejében (illetve más napokon bejelentkezéssel) várja az érdeklődőket.

Képek forrása: Artphoto Galéria

Artphoto Galéria, Budapest
2022. október 6-ig