Veranda két nővel (Parkban), 1930 körül (Olaj, vászon, 81,5 × 104 cm)
Jelzés jobbra fent: Vaszary J. / Proveniencia: A művész hagyatéka
Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, ltsz. 58.187 T

2016-ban igazi csodának lehettek tanúi a Magyar Nemzeti Galéria raktárában dolgozók, ugyanis a múzeum jövőbeni költözéséhez kapcsolódó munkálatok során, a festményekkel megrakott Dexion-polcsor mögött, egy falnak fordított, alacsony szekrényre bukkantak. Miután kiemelték és felnyitották a befordított bútort, meglepetésükre két szennyezett vászontekercset találtak, amelyek pecséttel lezárt spárgával voltak átkötve. A vásznakon egy halvány, kézzel írt felirat volt olvasható: VASZARY.

A szakemberek döbbenete és öröme még nagyobb volt, amikor a tekercsekből egyenként húsz-húsz Vaszary-olajfestmény került elő. Volt köztük néhány rossz állapotú, sérült darab, de a többségük szerencsére jó minőségben maradt meg.

Éjszakai fények a párizsi világkiállításon, 1937 (Olaj, vászon, 81,5 × 94,5 cm)
Jelzés balra fent: Vaszary J. (karcolva) / Proveniencia: A művész hagyatéka – új felfedezés
Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, ltsz. 2017.34 T

De vajon hogyan történhetett mindez? Az biztos, hogy a képek Vaszary János (1867–1939) hagyatékának részeként kerültek először a Szépművészeti Múzeumba, majd onnan később a Magyar Nemzeti Galériába. Meg is találták a róluk szóló feljegyzést egy kézzel írt, összesített listán, de valahogy mégis a többi képtől külön kezelték azokat, így később a törzsleltárból is kimaradtak. Majd jött a Galéria 1975-ös Budavári Palotába költözése, és valószínűleg ekkor kerülhettek több évtizedre a polcokkal eltakart, elfeledett szekrénybe.

Tatai enteriőr, 1930 körül (Olaj, vászon, 78,5 × 89 cm)
Jelzés jobbra fent: Vaszary J. / Proveniencia: A művész hagyatéka – új felfedezés
Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, ltsz. 2017.32 T

Nyilvánvaló volt, hogy ez a szenzációs felfedezés nagy publicitást és egy külön kiállítást érdemel. Ez a tárlat a Nemzeti Galéria szeptember közepén nyílt, Vaszary. Az ismeretlen ismerős című kiállítása, amelyen az újonnan előkerült alkotások közül a legszebb, legizgalmasabb huszonnégy művet mutatják be. A festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik: a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó képeiig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig. Ezt a huszonnégy (mindegyiket ezüst képkeretbe foglalt) alkotást a múzeum gyűjteményében található más Vaszary-remekművek, magángyűjteményekből kölcsönzött, kevésbé ismert, sokáig lappangónak hitt fő művek, valamint a múzeum grafikai gyűjteményének szintén kevéssé ismert darabjai egészítik ki.

Akt kertben zöld kerítés előtt, 1930-as évek (Olaj, vászon, 69,5 × 79,5 cm)
Jelzés balra fent: Vaszary J. / Proveniencia: A művész hagyatéka – új felfedezés
Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, ltsz. 2017.21 T

A képekkel való feltöltődés után a kiállításhoz kapcsolódó kisfilmre is érdemes időt szánni, amely az ember-művész-utazó-férj-tanár Vaszary János életén vezeti végig a nézőket.

Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
2023. január 15-ig