Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Lásd a természet ízeit

Legtöbbször az egészen pici dolgok teszik nagyszerűvé a világot: mint ahogyan az aprócska ibolyavirágok a mindennapok konyháját emelhetik a legmagasabb gasztronómiai élmények csúcsára. Egészen pici dolgok, amelyeket olykor észre sem veszünk, elmegyünk mellettük, míg egy értő szem észreveszi, fölemeli, és magasztosan tárja elénk kertünk és a mező ehető növényeit.

Saját kertből származik a zöldség, a levél, a vadnövények, az ehető virágok, amelyeknek Halmos Monika az egyetlen hazai szakértője. Monika food stylist, gasztrobotanikus, számos gasztronómiai lap és online magazin szerzője, az ehető virágok szakértője. Első írásai 1991-ben jelentek meg a Magyar Konyhában és a Kertbarát Magazinban, első könyve 1999-ben a Varázslatos virágízek. Azóta több mint 80, magyar és idegen nyelven megjelent könyv fémjelzi nevét hazánkban és német nyelvterületen. Könyveit művészi igényességgel készített kompozíciók: pontos és követhető receptek és ínycsiklandó írások teszik élménnyé. Előadásokat, főzőtanfolyamokat tart, süt, főz és virágot köt fesztiválok színpadain, food stylistként fotósok keze alá dolgozik. A vizuális élményszerzés, a természetes életmód, a természetes ételek, a vadgasztronómia elkötelezett híve. A Rózsakunyhó Alkotóműhely alapítója.

Vass András a kamera mögött áll, ő festi meg fényekkel a kompozíciókat, az ő perspektívájából láthatjuk mindazt, amit szeretnének a világ elé tárni. A fotográfus, az esemény- és természetfotózás terén szerzett nagy gyakorlatot. Informatikusként a digitális képfeldolgozásban van igazán otthon. 2011 óta operatőrként gasztronómiai műsorok forgatásnál működik közre, és illusztrálja gyönyörű fotóival Halmos Monika könyveit is. Fotói többek közt A mi erdőnk és a Kertbarát Magazin oldalait gazdagítják. A természet és a vadak szerelmese, szabadidejében szívesen járja az erdőket, keresi kamerájával hazánk eldugott természeti kincseit.

A Rózsakunyhó Alkotóműhely tevékenysége széles palettát ölel át: professzionális ételfotókat, imázsfilmeket, komplett szakácskönyveket készítenek. Szövegírásban, virágkötészetben, látványtervezésben és food-stylingban is kreatívak. Tudásuk legjavát igyekeznek továbbadni: vizuális kultúrát fejlesztő és természetbarát előadásokon, főzőiskolai kurzusokon.

„A világot úgy látjuk, hogy abban szépség és derű lakik. Azt vesszük észre, ami örömöt ad, mosolyt csal a lélekbe. Bármerre járunk, mesét lelünk. Egyszerű finomsággal létezünk, ismerjük az apró történéseket, az eleganciát, a bölcsességet és a tradíciót, s ezt mind beleszőjük munkáinkba. Nélkülünk szegényebb volna a világ.”

Lásd a természet ízeit  gasztrofotó-kiállítás Halmos Monikával és Vass Andrással

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest

2018. április 29-ig