Mátyás-templom (Budavári Nagyboldogasszony Templom)

Mosonyi Éva népi iparművész előbb tanulta meg a tojásírás, mint a betűvetés tudományát, s ez a gyerekkori, nagymamától örökölt szerelem még most is tart. Gyönyörű hímes tojásait már számos egyéni és csoportos kiállításon is megcsodálhatta a hazai és a külföldi közönség, sőt a tojásfestés fortélyairól könyvein keresztül is többször mesélt már nekünk. Idén húsvétkor a Mátyás-templom látogatói azok a szerencsések, akik közelebbről szemügyre vehetik hímes tojásait, amelyek a Szent Kereszt kápolna kövezetén – az ünnephez kapcsolódva – kereszt alakban lesznek kiállítva.

Mosonyi Éva (1960) az anyai nagymamájától örökölte a hagyományt: a viasszal, gicával történő tojásírás technikáját és a baranyai kis falu, Kékesd mintakincsét. A gyerekkori elfoglaltság később komoly művészetté nőtte ki magát, és az elmúlt fél évszázadban élete elválaszthatatlan részévé vált. Tojásait azonban sosem azért festette, hogy megéljen belőle. Tanító volt – a szó bővebb értelmében is. Később marketing menedzser szakközgazdász diplomát is szerzett, ma pedig csokiboltja van férjével a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben. Mosonyi Éva igazi hímestojás-rekorder is: 2007-ben, húsvéthétfőn 1500 darabból álló mintakincstára bekerült a Magyar Rekordok közé. Ezt követte 2010-ben egy újabb nagy vállalása – ebben az évben lett Európa Kulturális Fővárosa Pécs, melynek kapcsán pontosan 2010 darab, a tojásdíszítés Kárpát-medencei mintáiból eredő, egyénileg különböző tojást festett meg.

Mostani, Mátyás-templombeli kiállításán több mint 1500, különböző mintájú hímes (piros) tojását sorakoztatják fel a Szent Kereszt kápolna kövezetén, mégpedig kereszt alakban. Az elrendezés természetesen az ünnepnek szól, hisz a kereszt Jézus kereszthalálát, a tojások piros színe pedig kiontott vérét szimbolizálja.

Keresztes tojások a Mátyás-templomban

Mosonyi Éva népi iparművész kiállítása

Mátyás-templom, Budapest

2018. április 2-9.