Bélyegekkel teljesen beborított, hanglemezborítóból hajtogatott, fényképekkel, grafikákkal, madártollal és viaszpecséttel díszített borítékok, színesre pingált vágódeszka és fiókoldal, maratott üveglap, bőrtokból kikandikáló postakürt, tejesdobozokból készült csomag – mindezek postán továbbított valódi küldemények, amelyek szeptember 16-ig láthatóak a Postamúzeum legújabb időszaki kiállításán a Benczúr utcában.

2017-ben ünnepelte a Magyar Posta függetlenné válásának 150. évfordulóját. A Postamúzeum többek között egy időszaki kiállítással emlékezett meg a jeles évfordulóról, valamint útjára indította azt a 17 tonnás postai teherautóban berendezett utazó kiállítást, ami hat hónapon át járta az országot. Útja során felkeresett több, már 150 éve postával rendelkező kicsiny települést, de ott volt számos nyári fesztiválon is, népszerűsítve a jubiláló postát.

Azokon a helyeken, ahol volt városi múzeum, helytörténeti gyűjtemény vagy faluház, ott – a Postamúzeum bátorítására – alkalmi kiállítások formájában a települések is megemlékeztek a jeles évfordulóról. Ehhez a Postamúzeum természetesen igyekezett minden segítséget megadni, postatörténeti anyagokkal és szakmai tanácsokkal segítve a kiállítások létrejöttét. Volt, ahol csak a hivatal már nem használt eszközeinek a leporolása és alkalmi bemutatására volt lehetőség vagy akarat, de volt ahol ennél többre gondoltak. Érden, Barcson, Tiszaföldváron és Visegrádon a helyi múzeum rendezett kamarakiállítást a saját gyűjteményéből.

A vajai Vay Ádám Múzeum a legfiatalabbakat kérdezte meg, hogy mit gondolnak az általános iskolások a postáról. Az általuk meghirdetett gyermekrajzpályázatra a környék tucatnyi iskolájának sok-sok diákja pályázott. A vajai múzeum a gyerekek mellett az évenként megrendezésre kerülő nyári képzőművészeti alkotótábor résztvevőit is felkérte a jubileumhoz kapcsolódó művek létrehozására, és nem is sikertelenül. A résztvevők többségének fantáziáját megmozgatta a témafelvetés, és művek sora született klasszikus képzőművészeti technikákkal, bizonyítva, hogy a kreativitás átmenthető a felnőttkorba is.

Éppen a kreativitás az, ami összeköti a fenti két pályázatot a harmadikkal, amelyet a Postamúzeum és a Kelet-Európa Modern Képtár hirdetett meg mail art, küldeményművészet, képzőművészet műfajokban „Magyar Posta 150” címmel. Úgy tűnik, hogy a mail art, ez a több évtizede létező műfaj, soha nem megy ki a divatból, mindig jönnek fiatal alkotók, akik újragondolják és az eredeti céloktól akár merőben eltérő tartalommal töltik meg a műfaj kereteit. Ami viszont maradt és a beérkező művek szinte mindegyikén tetten érhető, az a humor, az önfeledt játékosság és a határtalan alkotókedv. A meghívásos pályázatra 86 alkotás érkezett, amit háromtagú szakmai zsűri bírált el és több kategóriában osztott ki díjakat.

E három különböző, mégis hasonló pályázat legjobb alkotásait tekinthetik meg a Postamúzeum legújabb időszaki kiállításán.

Kreatív küldemények
Postamúzeum, Budapest
2018. szeptember 16-ig