Fig 30-Farve.Tif

Egy több mint ezernyolcszáz évvel ezelőtt vívott csata emlékeit bemutató kiállítás várja a Déri Múzeum látogatóit. A különleges tárlat anyaga Dániából, az aarhusi Moesgaard Múzeum gyűjteményéből érkezett Debrecenbe.

Illerup Ådal neve legtöbbünknek semmit nem mond. Magyarul ez az Illerup folyó völgye,ami nem egyszerűen egy festői szépségű, mocsaras folyóvölgy a mai Dániában, hanem a vikingeket megelőző időszakban Skandinávia római vaskorának talán leghíresebb régészeti lelőhelye. Kelet-Jütlandon, az Aarhustól alig 30 km-re lévő Skanderborg városától északra található a ma már védett lelőhely, ahol az 1950-es felfedezését követő számos nagy feltárási kampány során eddig több mint 22 000 lelet került felszínre, négy különböző áldozati helyszínen.

A megtalált leletegyüttes egy rendkívül izgalmas része egy 3. század elején vívott csatához kapcsolódik. Kr. u. 205-ben, Germania provincia északi határán túl, egy római fegyverekkel felfegyverzett, feltehetően Nyugat- és Dél-Norvégiából származó, korábban alighanem római zsoldban álló kb. 1000 fős hadsereg indult portyázni. Kelet-Jütland termékeny partvidékére indultak, gazdag zsákmány reményében. A betolakodókat azonban felkészülten várták; a helyi vaskori hadurak összegyűjtötte csapat véres ütközetben legyőzte az idegeneket.

A régészek nem ismerik a csata pontos helyét, de azt már biztosan tudják, hogy utána a győztesek összegyűjtötték a legyőzött támadók felszerelését, majd tudatosan elpusztították, tönkretették a zsákmányolt fegyvereket. A rituális tönkretétel után egy rendkívül különös és monumentális szertartáson áldozati ajándékként ajánlottak fel mindent a harc- és a hadak istenének, majd felhajózva az Illerup-folyó szent helyként tisztelt, tóvá szélesedő részéhez, a tó mocsaras medrébe süllyesztették a tárgyakat.

A késői utókor (az aarhusi Moesgaard Múzeum munkatársai) által készített animációs film jóvoltából a Déri Múzeumba látogatók nemcsak a tárgyi bizonyítékokat láthatják majd, de bepillanthatnak a hatalmas csata forgatagába, és a skandináv mocsári áldozatok különös világába is.

„A Vikingek előtt…” – Harci áldozat a mocsárból

Déri Múzeum, Debrecen

2018. október 14-ig