Kórusz József 2010-ben, 82 évesen távozott közülünk. Az egyik legkiválóbb festő- és grafikusművészünk volt, akinek emléke életének egyik legkedvesebb településén, a Dunakanyarban megbúvó apró településen, Zebegényben ma sem halványult el. Erre legszebb bizonyíték az az átfogó, születésének 90. évfordulójára rendezett tárlat, amely a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeumban várja a látogatókat.

Kórusz Józsefet (1927-2010) a legtöbben a Dunakanyar festőjének nevezik, persze nem véletlenül. Az épített és természeti látnivalókban gazdag, Duna által megformált táj és az ottani életmód legszorgalmasabb megörökítője volt. Ehhez persze nagyban hozzájárult egykori mestere, főiskolai tanára, az akkor már a faluban élő Szőnyi István is. Mestere halála után gyakran dolgozott a zebegényi Szőnyi-házban, s bár előtte és közben bejárta egész Európát, megfordult Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Hollandiában is, később ő is Zebegényt választja lakhelyéül, a Dunakanyart pedig ihletőjéül. Nemcsak alkotott, hanem aktívan részt is vett a helyi művészeti életben. 1969-től a zebegényi szabadiskola tanáraként, valamint a Zebegényi Műhely vezetőjeként tevékenykedett, és ő volt Szőnyi szellemi hagyatékának leggondosabb ápolója is. Szőnyihez hasonlóan az ő művészete is alapvetően természetelvű, ennek szellemében készített olajképeket, akvarelleket, linó- és fametszeteket, rézkarcokat, valamint tusrajzokat is.

A mostani, egész életművét átfogó, és minden alkotói korszakából válogató kiállításon több mint 50 Kórusz-kép várja a látogatókat a Szőnyi Múzeumban. A már jól ismert a szín- és fényhatások érzékeny visszaadására törekvő tájképei mellett a közvetlen látványt rögzítő ceruza- és szénrajzai, valamint a korai, aprólékos kidolgozású karcai is a tárlat részei. S ha már Zebegényben járnak, látogassanak el a Galéria Cukrászdába és a Mókus Sörözőbe is (egykor mindkettő gyakori vendége volt maga a festő is), ahol további Kórusz-művekkel is találkozhatnak majd: az előbbiben intimebb családi pillanatokat megörökítő képekkel, az utóbbiban csodálatosan kidolgozott grafikákkal.

Kórusz József jubileumi emlékkiállítás
Szőnyi István Emlékmúzeum, Zebegény
2018. szeptember 9-ig