Bukta Imre (1952) 2020 tavasza (Vidéki romantika) olaj, vászon (100 x 130 cm)

A Kieselbach Galéria nagy ablakai már eddig is csalogatóak voltak a kíváncsi szemeknek, és különösen így van ez most, hisz a galéria, a vírushelyzetből adódóan, amolyan kirakatkiállítást nyitott. A nagy üvegablakok mögött ezúttal a Kortársak karanténban című tárlat képei várják az érdeklődőket, természetesen azonban ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül el kell sétálniuk a Falk Miksa utca és a Szent István körút sarkára, hisz a kialakult helyzetre tekintettel a tárlat képei online is megtekinthetőek.

„Az élet nem állhat meg. Szükségünk van a közösség erejére. A művészet, a művészek létezése, inspiráló munkája kapcsolatok, kiállítások, a közönség reakciója nélkül lehetetlenné válik. A Kieselbach Galéria ezért úgy döntött, hogy a körülményekhez alkalmazkodva különleges karantén-tárlatot rendez kortárs festők és szobrászok részvételével” – olvasni a kiállítás létrejöttének okáról az tárlat ajánlójában.

Mindenki máshogy – ki jobban, ki rosszabbul – éli meg a karantént, és nincs ez másképp a művészeknél sem. Van, aki többet alkot – mondván, több ideje lett ­–, van, aki a meglévő alkotásait csinosítgatja, van, aki a régi motívumait gondolja újra, vagy épp a kialakult helyzet kapcsán e régi motívumok kapnak új jelentést, és persze van olyan is, akit épp a mostani új élethelyzet sarkall egy új téma kidolgozására.

Weiler Péter (1974) Közalkalmazott maratonja, tengerkék napernyővel, giclée, vászon (120 x 80 cm)

Szinte mindenki egyetért abban, hogy a jövő művészettörténetében lesz majd egy külön fejezet, ami ennek az időszaknak a munkáit dolgozza fel, így különösen érdekes azt látni, hogy most, a vírusjárvány hónapjaiban milyen művek születtek, illetve születnek itthon a téma kapcsán.

A kiállításra meghívott művészek képei között láthatunk a tejüktől jobb híján egy néptelen utcán megszabadult teheneket, erkélyen, napernyő alatt futó közalkalmazottat, nyugalomhipnózissal gyógyító politikust, égen úszó felhőket, rózsadombi cédrust, de „Énidejét” töltő Tesco ügyfélszolgálatost is.

drMáriás (1966) Müller Cecília nyugalomhipnózisával megállítja a járványt és megmenti a hazát Matisse húsvéti virágai között, giclée print, 1_1 (100 x 80 cm)

A tárlaton kiállító 15 kortárs művész (Batykó Róbert, Bukta Imre, Czene Márta, drMáriás, Fehér László, FKovács Attila, Fülöp Gábor, Hecker Péter, iSKi Kocsis Tibor, Király Gábor, Részegh Botond, Stark Attila, Szabó Ábel, Verebics Ágnes, Weiler Péter) képei és szobrai Erdélyből, Mezőszemeréről és Budapest különböző pontjairól érkeztek a galériába. Jó hír, hogy a művek akár haza is vihetők, hisz valamennyi kiállított kortárs műalkotás megvásárolható a Kieselbach Galéria webshopjában.

A kiállítás képeit a galéria honlapján tekinthetik meg:
https://www.kieselbach.hu/