Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Az Erkel Ferenc Területi Múzeum Magyarország harmadik legrégebben alapított vidéki múzeuma, amit Mogyoróssy János, a múlt értékeinek megőrzése iránt elkötelezett gyulai nemesember, gazdatiszt még 1868-ban hozott létre, amikor is adománylevélben összes könyvét, fegyvergyűjteményét, térképeit és különböző korokból származó érmegyűjteményét szeretett városának adományozta. Ez a 150 évvel ezelőtti esemény és az alapító iránt érzett máig kitartó szeretet hívta életre azt az átfogó, a múzeum legszebb kincseit bemutató kiállítást, mely egy éven keresztül várja az érdeklődőket Gyulára.

A kiállítás helyszíne azonban nem az Erkel Ferenc Múzeum, hanem a város legújabb és legszebb turisztikai látványossága, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, mely valóban méltó helyszínt biztosít az intézmény sokszor viszontagságos történetének, a több tízezer műtárgy kiemelkedő elemeinek és általuk a térség történelmének bemutatása. A gyulai múzeum teljes gyűjteményét kiállítani természetesen lehetetlen. A tárlat készítői ezért a gyűjtemény legérdekesebb, leglátványosabb és legkülönlegesebb történettel bíró műtárgyait tették ez alkalommal közszemlére. Ilyen például az a színarany koszorú, amit Erkel Ferenc 1888-ban, fél évszázados karnagyi jubileumán, a nemzet ajándékaként kapott, s amely felbecsülhetetlen értéke miatt az év többi részében egy banki széfben pihen. Itt találkozhat először a közönség egy 1849. január 1-jén kelt eredeti Erkel Ferenc-kézirattal is, míg a régészeti leletek sorából az a több mint 2500 éves – az 1889-es párizsi világkiállítást is megjárt – bronz sisak talán a legkiemelkedőbb, amely a gyulai múzeum legelső műkincsei közé tartozik.

A kiállításon az izgalmas történeti és régészeti kincsek mellett a múzeum néprajzi szakágának műtárgyai is megtekinthetők, mind-mind modern, 21. századi interaktív eszközökkel, installációkkal, látványos vizuális hatásokkal hangsúlyozva. A történeti gyűjtemény gazdag fotótárából származó felvételek érdekes részletei például egy mobil applikáció segítségével tűnnek elő, de emellett a látogató kedvére lapozgathat az interaktív képernyőn megjelenő darabok között is. A magyar népdalok szerelmeseit is várja a kiállítás, őket a tárlat készítői a Gyula és környékén gyűjtött népdalokkal és interjúfelvételekkel igyekeznek levenni a lábukról.

Kincsek őrzője – 150 éves a gyulai Erkel Ferenc Múzeum
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont
2019. szeptember 8-ig