Szöllősi-Nagy András és Nemes Judith magángyűjteménye egészen biztosan nem ismeretlen a kiállításra gyakran járók körében. A Párizsban élt magyar házaspár ezúttal a Bibliamúzeumban várja egy újabb érdekes válogatással az absztrakt művek kedvelőit.

A 20. században Párizs és a Montmartre maga volt a Paradicsom az új benyomásokra éhes művészek számára. Szabad szelleme, pezsgő kulturális élete a világ minden részéről vonzotta a különböző művészeti ágak képviselőit, akik sokszor nemcsak hetekre vagy hónapokra érkeztek magukba szippantani az ottani életet, hanem végleg ott is maradtak. Ennek a szellemi pezsgésnek természetesen (és szerencsére!) aktív részese, szereplője volt számos magyarországi művész is. Az ő alkotásaikat kezdte el gyűjteni a Szöllősi-Nagy–Nemes hidrológus–képzőművész házaspár.  Fókuszpontjukba az absztrakt művek kerültek, azon belül is a geometrikus és konstruktivista alkotások, de az utóbbi években gyűjteményük gazdagításának iránya a fényképek felé is elvitte őket.

Az évtizedek alatt több mint ezer darabosra duzzadt gyűjteményük külföldön sem ismeretlen, első nemzetközi kiállításukat 2002-ben a franciaországi Angersben rendezték, mely alkalomból egy átfogó katalógus is készült a házaspár tulajdonában lévő darabokból. Ahogy arról már Nemes Judith többször nyilatkozott, a francia szervezők, persze a gyűjtemény gazdagságán túl, le voltak nyűgözve attól a ténytől, hogy egy olyan házaspár, akik fizetésből élő emberek – ellentétben a franciaországi nagy gyűjtőkkel, akik generációkon keresztül családi vagyonból tartották fenn magukat – is lehetnek értékes kollekciók tulajdonosai. Ezt a kiállítást azóta egy párizsi és több hazai bemutató követte az elmúlt két évtizedben, és ennek egyik újabb állomása a mostani, Bibliamúzeumban látható tárlat is, melyre a műgyűjtemény festményeiből, grafikáiból és szobraiból válogattak a kurátorok. A kiállításon többek közt olyan, egykor hosszabb, rövidebb időt Párizsban élt magyarországi alkotók munkáival ismerkedhetnek meg, mint Barta Lajos, Czóbel Béla, Mark Anna, Martyn Ferenc, Rozsda Endre vagy Tihanyi Lajos.

Párizs-Páris! „Ha a hajnal szárnyaira kelnék” (Zsoltárok 139,9)
Válogatás a Szöllősi-Nagy–Nemes-gyűjteményből
Bibliamúzeum, Budapest
2019. szeptember 22-ig