Július 28. és augusztus 3. között A művészet templomai című ismeretterjesztő mozifilmsorozat legsikeresebb korábbi filmjeiből összeállított válogatás látható a Cinema MOM-ban. Az egy hétig tartó programban műsoron lesz a Bosch, Botticelli, Raffaello, Van Gogh és Salvador Dalí munkásságát bemutató film, valamint a firenzei Uffizi-képtárat és Róma pápai bazilikáit mutató 3D-mozifilm.

Az immár nyolc éve futó sorozat filmjei a modern mozitechnika nyújtotta lehetőségeket kihasználva, látványos és átfogó módon mutatják be az egyetemes művészet egy-egy kiemelkedő alkotóját, korszakát és a világ neves múzeumait.

A filmek sajátossága, hogy a neves művészettörténészek és szakértők kommentárjait archív anyagokkal és látványos felvételekkel, köztük a műalkotások páratlanul részletgazdag közeli felvételeivel, a városokról madártávlatból, drónokkal rögzített felvételekkel és alkalmanként játékfilmes életrajzi jelenetekkel vegyítik. A filmek ezáltal valóban elősegítik, hogy a mozinézők belefeledkezhessenek a mesterek életművébe, remekműveik szépségébe és az alkotásoknak otthont adó múzeumok különleges környezetébe.

Vetítési program:

Csütörtökön (július 28., 17:30) Bosch: A gyönyörök kertje című triptichonját elemző, kutató, feldolgozó, azt ihletül használó művészek és tudósok, szakemberek vallanak a művészettörténet remekművéről, amely koránál, állapotánál, értékénél és elsősorban méreténél fogva valószínűleg már soha nem hagyhatja el a madridi Prado épületét, de most a nézőknek alkalmuk lesz közelebbről, tüzetesen szemügyre venni.

Pénteken (július 29., 17:30) vetítik a Botticelli és a Mediciek című kultúrtörténeti dokumentumfilmet, amely a reneszánsz Firenze katonai, pénzügyi, politikai helyzetének feltérképezésével, a Medici család hatalmának kiépülésével és a bukásukra felesküdött pénzarisztokrácia manipulációival, sőt kegyeletsértő kriminális tetteivel, valamint természetesen a főhős, az ifjú Botticelli pályaképével, ars poeticájával foglalkozik – neves szakemberekkel készült interjúk és játékfilmes elemek beemelésével.

Szombaton (július 30., 17:30) kerül a vászonra ismét a Pápai bazilikák megépítésével, felszentelésével és több évszázados sorsával történelmi távlatokban foglalkozó kultúr- és egyháztörténeti dokumentumfilm 3D-ben, 8K-ban felvéve.

Vasárnap (július 31., 17:30) a pápai stanzák között járva Raffaello, a festőfejedelem korai szárnypróbálgatásait láthatják Raffaello a festőfejedelem címmel.

Hétfőn (augusztus 1., 17:30) a sorozat vitathatatlanul legnépszerűbb darabját, a Firenze és az Uffizi képtár 3D című kultúr- és művelődéstörténeti dokumentumfilmet csodálhatják meg ismét, amelynek máig páratlan, 16 K-ban történt, sok esetben dróntechnikát is használó, megunhatatlan fázisképei örökre emlékezetükbe vésődnek.

Kedden (augusztus 2., 17:30) a reneszánsz és barokk mesterek után az impresszionizmus egyik koronázatlan királyát, Van Goghot ünnepeli a sorozat a Búzamezők és borús égbolt című, jórészt Hollandiában forgatott dokumentumfilmmel.

Szerdán (augusztus 3., 17:30), zárásként pedig egy 20. századi sokoldalú zseni, Salvador Dalí festményekbe álmodott gondolatait hallhatják saját hangján (!) a halhatatlanság nyomában tett erőfeszítéseiről.

A részletes filmismertetőket a Pannonia Entertainment (www.pannonia-entertainment.hu), valamint a Cinema MOM honlapján olvashatják el.