Anna Mark: Cím nélkül, 2017, szitanyomott alap, gouache, ceruza, 39,5×39 cm. Kép forrása: Ferenczy Múzeumi Centrum

Idén nyáron két Anna Mark-kiállítást is köszönthetünk. Az egyiket a budapesti Kisterem galéria rendezi, a másik – amely egy retrospektív tárlat is egyben – a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban várja az érdeklődőket.

A Párizsban élő, 94 éves Anna Mark a második világháború után induló, Franciaországban kiteljesedő magyar festőgeneráció tagja. Ma is aktívan jelen van a francia képzőművészeti életben, rendszeresen szerepel egyéni és csoportos kiállításokon, képei bekerültek a nemzetközi közgyűjteményekbe. A magyarországi szcénával sem szakadt meg a kapcsolata, műveivel hazai tárlatokon, kiadványokban és aukciókon is találkozhatunk, munkáit múzeumaink őrzik. A rendkívül izgalmas életmű sokszínűsége azonban itthon kevéssé ismert, felfedezésre vár.

Anna Mark portréja. Fotó: Sarkantyu Illés. Kép forrása: Kisterem

Az 1928-ban Márkus Anna néven született művész családja – elsősorban nagyapja, a sajtómágnás Vészi József, és unokatestvére, a Válasz című folyóiratot szerkesztő Sárközi Márta – meghatározta azt az intellektuális közeget, amelyben a festőművész a kezdetektől otthonosan mozgott. Fiatal éveinek szellemi környezete magában foglalta az Európai Iskola avantgárd alkotóit – többek között Ország Lilit, Bálint Endrét és Vajda Júliát – és az ötvenes években az Állami Bábszínházban dolgozó képzőművészeket. Az ő hatásukra alakult ki érdeklődése a néprajz iránt, kötődése a magyar népművészethez a tárgyak gyűjtésére ösztönözte. Szerette Szentendrét, nagyszüleinek izbégi házához sok kedves emlék fűzi. 1956 után hagyta el az országot, két évig Németországban élt, végül a francia fővárosban telepedett le, ahol ma is él és alkot. Párizsban rengeteg új benyomás érte, számtalan festő munkáit láthatta, a nyugati festészet új minőséget jelentett a zaklatott magyar atmoszférához képest, ahol mondanivaló és irodalmiság feszítették a képeket. Művészetében felfedezhetők a nemzetközi impulzusok, kapcsolódásait kutatva eszünkbe juthat többek között Eduardo Chillida, Louise Nevelson, Louise Bourgeois, vagy akár Vera Molnar neve. 1964 óta számos magángalériában, kortárs művészeti központban és múzeumban állították ki munkáit, olyan országokban, mint Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Norvégia, Svájc és Magyarország.

Anna Mark: Cím nélkül, 1971, olaj, ceruza monotípia alapon, 48,5×39 cm. Fotó: Biró Dávid. Kép forrása: Kisterem

A Kisteremben rendezett Minden helyekről című kiállítás a galéria két termében látható. Az egyik teremben az 1980 és 2000 között készült monokróm reliefeken konstruktivitás és lírai absztrakció ötvöződik, a művész ezeken építészeti elemek felvillantásával külső tereket, épületeket idéz meg. A reliefekre sokszor papíron születő ötletek átiratai kerülnek, ezt mutatja be a reliefek mellett látható néhány tollrajz. A másik teremben bemutatott, 1970 körül készült olaj-papír munkák bensőséges hangon, erős árnyalatokkal – vörös, fekete és rózsaszín – reflektálnak a ház ősképére, az emberlakta környezet belső tereire. Kissé kilóg az építészeti kérdéskörből az a fekete relief, ami a piros művek mellett függ. A durvább, érdes, matt, meleg fekete felületből kiemelkedő szabálytalan körvonalú formák szerszámokra emlékeztetnek. Anna Mark fiatal korától érdeklődött a néprajz iránt, kötődése a magyar és francia népművészethez a tárgyak gyűjtésére ösztönözte, az ötvenes évektől kezdve gyűjtött különféle szerszámok és eszközök veszik körül otthonában is. Ezek közül látható néhány a kiállításon is – egy kulcs, egy gyalu és két viaszöntő forma. Az eszközök, az ember környezete, magukon viselik a múlt, a használat nyomait.

Anna Mark: 1984_R_100_81_I. Fotó: Sarkantyu Illés. Kép forrása: Kisterem


A Kisterem kiállításával időben párhuzamosan Szentendrén, a Ferenczy Múzeumi Centrum rendez átfogó egyéni tárlatot Árnyékok és jelek – Anna Mark retrospektív kiállítása címmel. A Ferenczy Múzeumban Anna Mark nagyméretű gouache-sorozataival, reliefjeivel és legújabb munkáival várják a közönséget. Az életművön keresztül feltárul Anna Mark szentendrei kötődése, baráti kapcsolatai (Barcsay Jenő, Ferenczy Béni, Ország Lili, Bálint Endre, Vajda Júlia), az 1956 után számára feltáruló szabad világ és művészetének jelentős korszakai. A kiállítás jelentőségét növeli, hogy Magyarországon első alkalommal mutatkozik be ilyen léptékű, átfogó kiállítással a művész.

Minden helyekről
Kisterem, Budapest
2022. szeptember 9-ig

Árnyékok és jelek – Anna Mark retrospektív kiállítása
Ferenczy Múzeum, Szentendre
2022. október 23-ig