Ha a karácsonyi készülődésben van egy kis idejük megpihenni és töltődni, vagy éppen az utolsó, hiányzó ajándékokat szeretnék egy különleges helyről beszerezni, akkor Önöknek ajánljuk a budapesti képzőművészeti vásárokat és tematikus utcákat, amelyek még egy hétig várják a város több pontján az érdeklődőket. Kiállítások, megvásárolható művészeti alkotások, forró csoki, forralt bor, kézműves foglalkozások, jó zene és még sok-sok élmény az adventi várakozás utolsó napjaira!

Az egyik ilyen program a New Kids on the Wall – Resident Art Fair 2023 nevű kortárs képzőművészeti vásár a Resident Art galériában.

A kilencvenes évek első fiúzenekarának nevét kissé átalakítva, az új srácok ezúttal nem a környéken, hanem a falakon láthatók a Resident Art galériában. Helyesebben persze inkább az új srácok új művei. A 2018-ban debütált Resident Art Fair kortárs képzőművészeti vásárt immár kilencedik alkalommal rendezik meg. Ahogy arra a vásár címe is utal, a kurátorok, Bánki Ákos és Schneller János ezúttal a pályakezdő képzőművészekre helyezték a hangsúlyt. A rendszeresen kiállító művészek mellé majd 40 új kiállítóthívtak meg, akik nagy része még soha nem szerepelt képzőművészeti vásáron, sőt legtöbbjük most mutatkozik be a kortárs műkereskedelmi piacon, azaz épphogy csak elkezdte művészi pályafutását. A vásár lehetőséget teremt a fiatalok számára a bemutatkozásra és műveik értékesítésére is.

És hogy kiknek szól mindez? Mindazoknak, akik szeretnének bepillantást nyerni a kortárs festészet világába, és bő merítést látni a fiatal, feltörekvő generáció művészetéből. Mindazoknak, akik szeretnének kapcsolatba kerülni a kortárs művészettel. Mindazoknak, akik tucatposzterek helyett eredeti, mai műalkotásokkal szeretnének együtt élni, vagy egy eredeti, életre szóló karácsonyi élményt szeretnének ajándékozni. „Szokták mondani, hogy művészet nélkül ugyan lehet élni, de nem érdemes. Mi is ezt valljuk. Szeretnénk elérni, és teszünk is érte, hogy Magyarországon, a zene és az irodalom mellett a képzőművészetnek is széles társadalmi bázisa alakuljon ki” – mondja Bánki és Schneller.

New Kids on the Wall – Resident Art Fair 2023 – kortárs képzőművészeti vásár
Resident Art galéria (1085 Budapest, Horánszky utca 5. I. emelet)
2023. december 22-ig
(hétköznap: 12–19 óráig, hétvégén 10–18 óráig)

Aukciós kavalkád az Art&Antique Streeten – SlowXmas

Immár hatodik alkalommal fogtak össze Budapest ikonikus utcái – az Art&Antique Street (Falk Miksa utca),Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), Fashion Street (Deák Ferenc utca) és a Ráday Soho (Ráday utca), de Budapest más területeiről is csatlakoznak vállalkozások – a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által létrehozott Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) koordinálásában, hogy a karácsonyi rohanás helyett rámutassanak az advent igazi jelentésére.

A december 24-ig még számtalan érdekességgel készülő programsorozattal arra szeretnék ösztönözni a járókelőket, hogy lassuljanak le, és az elmúlt időszak, valamint a karácsony körüli stresszt cseréljék élményekre és művészetre. A tematikus utcák közös adventi kalendáriuma december 24-ig minden napra! tartogat egy kiállítást, műtárgyvásárlási lehetőséget, forró csokit, kézműves foglalkozást, finom bort és jó zenét az arra járóknak, de érdemes karácsony után is böngészni az esemény honlapját, mert a programok sok helyen karácsony után, sőt januárban is folytatódnak.

A Bevásárló és Tematikus utcákhoz 2023-ban csatlakozott a Margit-negyed is, így az érdeklődőknek idén érdemes arra is elsétálniuk.

Programokról és helyszínekről részletesebben a www.bevasarloutca.hu/slowxmas oldalon tájékozódhatnak.

SlowXmas
december 24-ig (néhány helyszínen januárban is)