A Magyar Festők Társasága a 2022-es évet a Vízivárosi Galériában látható ajándék tárlattal zárja. A több mint száz művész munkáiból rendezett kiállítás a tagok kisebb méretű – szabad tematikájú – munkáiból válogatva mutatja be, hogy mi minden foglalkoztatja a mai magyar festőművészeket. Az ingyenesen látogatható tárlat ugyanakkor egy szép és lélekemelő program is a karácsony előtti rohanásban lecsendesedésre vágyóknak.

A Magyar Festők Társaságát harminchárom festőművész alapította 1995 nyarán, mára számuk eléri a 202-őt, így kétségkívül a magyar festők legnagyobb, országos hatáskörű szakmai szervezeteként tekinthetünk rájuk. Az egyesület elsődleges célja mindig is a magyar festőművész tárasadalom segítése volt. Ezt elsősorban kiállítások létrehozásával valósítja meg, mind tematikus és szakmai szempontú csoportos tárlatok formájában, mind pedig egyéni kiállítások szakmai támogatásával. A társaság nem preferál egyetlen művészeti irányzatot vagy stílust sem; ellenkezőleg, a magyar festészet sokszínűségének ápolását, az egyéni törekvések támogatását tartja fontosnak.

Mostani tárlatukon is rendkívül változatos művekkel találkozhatunk, arról nem is beszélve, hogy a szépen berendezett kis térben mintegy 104 festőművész alkotása várja az érdeklőket. Mivel a kiállításra érkezett munkák tematikája nem volt megkötve, így azon túl, hogy – karácsonyi tárlat lévén – sokan voltak azok, akik a karácsony, az ünnepi készülődés témájához kötődő munkákat hoztak el, több olyan alkotás is szerepel, amely az adott művész saját alkotói világának egy korábbi darabját mutatja be. A tárlat egyben a különböző generációk találkozóhelye is, hiszen a kiállítók között fiatal és idős művészt egyformán találunk.

Sinkó István képzőművész, művészeti író, a Magyar Festők Társaságának elnöke így fogalmaz a kiállításhoz írt ajánlójában: „Ajándék ez a kiállítás a nézőknek, mert színes palettát nyújtunk át munkáinkból, ajándék maguknak a művészeknek, hiszen egymás alkotásaival gyakran a legújabbak közül valókkal találkozhatnak. Ajándék persze a Galériának is, hisz egy színvonalas, élményteli tárlattal zárhatja – az amúgy nem könnyű – 2022-es évet. A karácsony szimbolikája talán nem minden képen lelhető fel, az ajándék értelmezése is elég összetett, de úgy érzem, a tagság e kiállítással már az új esztendő új feladataira, új kihívásaira hangol. E művek talán ígéretek is, melyek a majd megszülető alkotások beteljesedését is előlegezik.”

A kiállításhoz Sinkó István vezetésével december közepén tárlatvezetés is kapcsolódik, amelyre mindenkit szeretettel várnak! A tárlatvezetés pontos időpontja: 2022. december 15., csütörtök, 16:30 – 17:30. A részvétel ingyenes, regisztrációhoz nem kötött.

Képek forrása: Vízivárosi Galéria

Karácsony / Ajándék
Vízivárosi Galéria, Budapest
2022. december 20-ig