Tervező: Oscar Zieta (PL). Kép forrása: Határtalan Design

A hazai dizájnélet hosszú évek óta meghatározó fóruma a Határtalan Design / Design Without Borders kiállítás, amely ismét a Kiscelli Múzeumban várja mindazokat, akik kíváncsiak arra, hogy Európa kortárs formatervezői milyen tárgyakkal, szőnyegekkel, bútorokkal és lámpákkal töltenék meg otthonainkat, vagy éppen milyen ékszerekkel ékesítenék a ma emberét. Az idei válogatásban 16 ország több mint 150 alkotójának művei láthatók.

A tizenhat éve indult Határtalan Design-kiállítás mára már nem csupán bútor-, textil-, forma- és ékszertervezők, valamint képzőművészek munkáiból nyújt válogatást, hanem egyfajta összművészeti fesztiválként kortárs táncosok és zenészek számára is bemutatkozási lehetőséget kínál. Az alapító kurátorok (Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás) szándéka idén sem más, mint hogy bemutassák a dizájn tágan vett értelmezési lehetőségeit: a fogalmat kiszélesítve a kreatív szemléletet és az innovációt helyezik a középpontba, amely a folyamatos inspirációszerzésre, a különböző társadalmi, szakmai, generációs csoportok párbeszédére, az eltérő vélemények ütköztetésére, az információk rendszerezésére és átadására épül.

Tervezők: Katarzyna Borkowska, Tomasz Pydo (PL). Kép forrása: Határtalan Design

Az idei válogatásban 16 ország – Ausztria, Csehország, Észtország, Finnország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia és Svájc – tehetséges dizájnereinek művei láthatók, köztük olyan világhírű alkotóké, mint a finn Yrjö Kukkapuro, Erja Hirvi, a spanyol Jamie Hayón, a walesi Ross Lovegrove vagy a német Sebastian Herkner. A kiállításon negyedik alkalommal jutnak komoly szerephez a kortárs ékszertervezők, ennek keretében láthatja a közönség az Észt Művészeti Akadémia Ékszer és Ötvös Tanszéke hallgatóinak munkáit, valamint a Łódź Design Festival „must have”-pályázatán díjazott tárgyait is.

Tervező: Yrjö Kukkapuro (FL). Kép forrása: Határtalan Design

A kiállítás egyik kiemelt pontja a Made in Slovenia – The Future of Living című szekció, amely a szlovén dizájn legújabb törekvéseit a ljubljanai Kreatív Központ kurátorainak válogatásában tárja a látogatók elé.  A válogatásban olyan kis márkák történeteit ismerheti meg a látogató, amelyeknek tárgyai funkcionálisak, optimista hangvételűek, és jellemző rájuk a természet iránti rajongás. Emellett fontos tudni róluk azt is, hogy helyben található anyagokból innovatív gyártási eljárásokkal készültek olyan progresszív előállítási technikákat használva, amelyek a helyi kézművesiparon és a fenntartható gyártáson alapulnak. A kiállított 90 alkotás mindegyike az elmúlt két évben született, és megkapta a Made in Slovenia kiválósági címkét.

Részlet a kiállításból. Kép forrása: Határtalan Design

A kiállításhoz ismét kapcsolódik a textiltervezők projektje, a TEXHIBITION is. A Szigeti Szilvia textiltervező által hat éve életre hívott program a tervezők és a gyártók együttműködését szeretné segíteni.

A közönséget mindezeken túl tematikus tárlatvezetésekkel, tárgyszimulációkkal, a járványügyi helyzet okán virtuálisan létrejött alkotásokkal, környezettudatos és a társadalmi szerepvállalást hangsúlyozó, a műfaji határokat szabadon értelmező projektekkel és ezekről készült filmekkel is várják.

Tervező: Philippe Cramer (CH). Kép forrása: Határtalan Design

Határtalan Design / Design Without Borders
Kiscelli Múzeum, Budapest
2021. november 28-ig