Françoise Gilot: Tájkép oszloppal és lehullott fejjel

Françoise Gilot (1921) idén novemberben ünnepelte századik születésnapját, amely jeles évfordulóról természetesen a Várfok Galéria sem feledkezett meg, és az életműhöz méltó, nagyszabású kiállítással emlékezik művészkörének egyik legkiemelkedőbb alkotójára.

Pablo Picasso ernyőt tart a tengerparton mosolygósan lépkedő fiatal szerelme feje fölé. Mindannyian jól ismerjük ezt a Robert Capa által 1948-ban készített fotót, amely most a Gilot100 című kiállításon is elsőként fogadja a látogatókat. A fiatal hölgy nem más, mint Picasso egykori élettársa, Françoise Gilot, aki néhány évvel a kép készítése után úgy döntött, elhagyja Picassót, és két közös gyermekükkel önálló életet kezd Párizsban. Ez az új élet kezdetben nem volt könnyű, számos csatát kellett megvívnia, míg levetkőzte magáról a „Picasso múzsája” címet, ráadásul a szakítás után Picasso is igyekezett ellehetetleníteni az őt tíz év után elhagyó nő művészeti érvényesülését. Mára azonban Gilot szerencsére elfoglalta méltó helyét a művészettörténetben, a majd’ nyolcvan évet átívelő festészeti munkásságát pedig igazi diadalként tartják számon az egész világon.

Françoise Gilot: A táj felé vezető úton (önarckép)

Françoise Gilot művészetének gyökerei a 20. századi művészet forradalmi virágkorába vezetnek vissza, ahol közvetlen kapcsolatban állt a kor olyan jeles alkotóival, mint Braque, Matisse, Juan Gris, Paul Éluard, André Breton, Aragon vagy Cocteau. Alkotói stílusáról elmondható, hogy erőteljes színeket ötvöző, az absztrakt és a figurális képi világ határán mozgó műveiben az egyszerűségre, a színek tonalitásainak összehangolására törekszik, miközben a világról alkotott filozofikus látásmódját tömör, világos kompozíciókba sűríti. 

A 20. századi művészeti fejlődés utolsó, élő tanújának alkotásai számos vezető múzeum, így például a New York-i Metropolitan Múzeum és a Modern Művészeti Múzeum (MoMA), a párizsi Pompidou Központ, valamint a Tel-Avivi Művészeti Múzeum és több elsőrangú magángyűjtemény anyagát gazdagítják. Több könyvet is írt, ezek közül az Életem Picassóval és a Picassóval az arénában című önéletrajzi művei magyarul is megjelentek.

Françoise Gilot: Kapocs

A világhírű művész és a budapesti Várfok Galéria közötti kapcsolat Gilot jó barátjának és egykori mesterének, a magyar származású szürrealista festőnek, Rozsda Endrének köszönhetően jött létre. Ő volt az, aki 1999-ben bemutatta egymásnak Szalóky Károlyt, a galéria tulajdonosát és Françoise Gilot-t. A Galéria 2000 óta számos önálló kiállítást rendezett Gilot páratlan életművéből, és méltán büszke arra, hogy a művész egyedüli európai galériájának mondhatja magát, amely a mai napig személyes kapcsolatot ápol vele, valamint arra a tényre, hogy Európában itt található a művész elérhető alkotásainak legnagyobb gyűjteménye.

A Várfok Galéria mostani nagyszabású, retrospektív jellegű kiállítása – ahol a művész munkásságának minden korszakából felvonultat műveket -, éppen Gilot századik születésnapján, november 26-án nyílt meg, és egészen január közepéig várja az érdeklődőket. S ha már ott vannak, térjenek be az utca túloldalán található Várfok Project Roomba is, ahol egy kisebb kiállítás Gilot és Rozsda Endre barátságának állít emléket. Mindkét kiállítás ingyenesen látogatható!

Képek forrása: Várfok Galéria

Gilot100 – Françoise Gilot jubileumi kiállítása
Várfok Galéria, Budapest
2022. január 15-ig

Françoise-ról álmodom: Françoise Gilot és Rozsda Endre barátsága 
Várfok Project Room, Budapest
2022. január 15-ig