A NAUTILUS Project patinás helyszínen, az Ybl Budai Kreatív Házban mutatja be a Bohus-Lugossy Gyűjtemény azon tizenegy alkotását, melyek a kiállítást követően útra kelnek és a floridai St. Petersburg kortárs üvegművészeti múzeumának (Imagine Museum) gyűjteményébe kerülnek. Lugossy Mária és Bohus Zoltán transzcendens, fénnyel és üveggel írt embermeséjének alkotásai izgalmas, univerzumon átívelő utazásra invitálják a látogatókat. A varázsos térélményt a 3D projekt mapping épületvetítések nemzetközi nagymestere, Bordos Zsolt László beltéri fényinstallációja teljesíti ki.

Bohus Zoltán (1941-2017) és Lugossy Mária (1950-2012) üvegszobrász-házaspár különleges életútja során több száz egyedi üvegszobor-alkotást hozott létre, melyek ma a legjelentősebb köz- és magángyűjteményeket gazdagítják világszerte: többek között a Louvre, a British Museum, a The Corning Museum of Glass, a Kunstpalast Düsseldorf, a Suntory Museum, a Yokohama Museum, valamint hazánkban a Magyar Nemzeti Galéria, a Szent István Múzeum és a Munkácsy Mihály Múzeum kollekcióit. Saját tulajdonukban megtartották alkotói pályafutásuk egyes művészi életszakaszainak legszebb és azokra legjellemzőbb darabjait, mely gyűjtemény – Prof. Emeritus Fekete György (1932-2020) szavait idézve – „a kortárs üvegművészet Seuso-kincse”.

Bohus Zoltán 1966-tól 44 éven át tanított a Magyar Iparművészeti Főiskola Szilikát Tanszékén, ahol az önálló Üveg szak kialakításával és felszerelésével bízta meg Z. Gács György professzor. Munkásságát többek között a Nemzet Művésze címmel és Kossuth-díjjal méltatták. Lugossy Mária nevéhez jelentős köztéri alkotások kötődnek, többek között a Nyugati téri digitális forgóóra a hetvenes évekből, a Milleniumi Emlékmű Veszprém főterén, Székesfehérváron a II. Világháború Áldozatainak Emlékműve, az 1956-os Forradalom Lángja (Kossuth tér majd Nagy Imre tér) és a tatai zsinagóga Holokauszt Emlékműve. Alkotói tevékenységét Érdemes Művész, valamint Munkácsy-díjjal méltatták.

A Bohus-Lugossy hagyaték örökösei, a művészházaspár három gyermeke, a gyűjtemény legjavát az alkotók eredeti elképzelésének megfelelően Magyarországon kívánják egyben tartani, ezért a teljes kollekcióból mindössze e tizenegy alkotás külföldi múzeumi értékesítésébe egyeztek bele. Tették ezt abban a reményben, hogy egyszer ennek a gyűjteménynek a darabjai – a külföldre eladott szobrokhoz hasonlóan – hazánkban is kiemelt és méltó helyen lesznek kiállítva, egyben megőrizve az utókornak.

A Bohus-Lugossy Alapítvány a Kortárs Üvegművészetért NAUTILUS Projektjének célja, hogy a két alkotóművész szellemi, oktatási, mentorálási, tárgyi és épített hagyatékát élő örökségként a jelen és a jövő üvegművészeinek szolgálatába állítsa. A Projekt három pillérre épül: az első egy nemzetközi művészettörténeti kutatómunka a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetével együttműködésben, mely egy gazdagon illusztrált, hiánypótló tanulmánykötetben és egy egész estés dokumentumfilmben mutatja be a kortárs magyar üvegművészetet nemzetközi kontextusban. A második a Bohus-Lugossy Művészház nyílt, nemzetközi alkotóházzá, workshop-intézménnyé való átalakításának terve az újgenerációs üvegművészek alkotásai és továbbképzési lehetőségeinek biztosítása érdekében. A harmadik pedig a Térspirál – Európai Kortárs Üvegművészeti Múzeum – terve. A múzeum építészeti makettje is látható a kiállításon, melyet Bohus Zoltán „Térspirál II.” (1978) című szobra alapján tervezett a LAB5 architects, mely intézmény célja az elmúlt ötven év és a jelenkor kiemelkedő magyar és európai képzőművészeti üvegalkotásainak bemutatása és kereskedelmi forgalmazása.

Egy rendkívüli alkotópár méltó emlékezete és műveik „búcsúztatása” mellett ezen terveket állítja reflektorfénybe a kiállítás, ráirányítva a figyelmet az egyedülálló értéket képviselő hagyatékkal kapcsolatos lépések időszerűségére.

KÉPEK:
Fotó: Bohus Réka, Mohi Balázs

Bohus Zoltán – Lugossy Mária: Genezis
A NAUTILUS Projekt kiállítása
Ybl Budai Kreatív Ház
2020. október 11-ig