Fotó: Király Gábor

A gödöllői Grassalkovich-kastély megannyi titkot és el nem mondott történetet őriz. Különösen igaz ez az 1950 és 1990 közötti időszakra, amikor az épület egyszerre volt orosz katonák, magyar katonacsaládok és idős özvegyasszonyok otthona. 2018-ban a kastély muzeológusai önként jelentkező középiskolás diákokkal eredtek e negyven év eltűnőben lévő emlékeinek nyomába. A lelkes fiatalok kutattak levéltárakban, részt vettek ásatásokon, a beérkezett tárgyak gyűjtésében és tisztításában, továbbá felkerestek egykori kastélylakókat is, akikkel interjúkat készítettek. Az elkészült tárlat és a közös munka olyan jól sikerült, hogy elnyerték az Év Kiállítása 2019 pályázat Különdíját, a projektért pedig 2019 szeptemberében Múzeumpedagógiai Különdíjat, majd 2020 májusában Europa Nostra díjat kaptak.

Ez az időszaki tárlat tavaly júniusban sajnos bezárt, ám mind a szakemberek, mind a munkában részt vevő fiatalok érezték, hogy valamiképp meg kellene őrizni a több ezer munkaórával összegyűjtött tudást. Ennek eredménye az a szeptemberben nyílt, A kastély titkos élete (1950-1990) című állandó kiállítás, mely a korábbi tárlat anyagát alapul véve, ám már egy új koncepció mentén mutatja be a rendszerváltás előtti éveket, de most a témát kiegészítették a kastély ’90-es években kezdődött felújításának állomásaival és eredményeivel is.

Az új kiállításon a látogatók kicsit bepillanthatnak az egykori idősotthon életébe, megismerve annak nagyra becsült igazgatóját, dr. Ozory Aladárt is. A tárlat az „orosz” időkből bemutatja a Magazint (kisboltot), ahol a szamovártól a porszívón át a banánig, mindent lehetett kapni. Érdekes olvasni azokat az orosz kiskatonák által írt, vagy otthonról nekik küldött leveleket, amelyeket végül egyik fél sem kapott meg, s amelyek a kastély felújítása során, egy kályhalyukból kerültek elő 1995-ben. Az utolsó szobában a kastély felújításának állomásait és a projekt résztvevőit ismerhetik meg, de egy szép kastélymakett is várja a látogatókat.

A kastély másik új kiállítása az Erzsébet királyné gardróbja című, december 31-ig nyitva tartó tárlat, amely a kastély gyűjteményében lévő Erzsébet-ruharekonstrukciókból mutat be néhányat. A gyönyörű ruhákat Czédly Mónika divattervező és Kralovánszky Mária textilrestaurátor készítette, és ha szeretnék, hogy a ruhákhoz kapcsolódó érdekes történeteket és gardróbtitkokat maga Sisi mesélje el Önöknek, akkor mindenképp a rendhagyó tárlatvezetésre váltsanak jegyet, nem fognak csalódni!

A kastély e kiállításokon kívül még egy izgalmas újdonságot tartogat. A bunker aranya címmel ugyanis immár egy szabaduló játékra is benevezhetnek a vállalkozó kedvű látogatók. A programon a max. 5 fős csoportoknak egy különleges feladatot kell megoldaniuk: minden leleményüket és kreativitásukat felhasználva egy órájuk van megtalálni a háborús pusztítások elől a kastély alatti bunkerben elrejtett aranykincseket. További információ és előzetes regisztráció: informacio@kiralyikastely.hu

Képek forrása: Gödöllői Királyi Kastély