Szigeti Szilvia: FUTURISTIC/Big dot

Április 22-én virtuális programmal nyílt meg Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas dizájner kiállítása az V. kerületi FUGA – Budapesti Építészeti Központban.

Szigeti Szilvia mindig is komoly felelősséget érzett a Magyarországon korábban vezető szerepet betöltött, ám mára sajnos teljesen háttérbe szorult ágazat, a textilipar és a textiltervezés iránt. Ezért 1986 óta nemcsak a saját kollekcióit fejleszti, hanem minden eszközt és fórumot is megragad egy szélesebb körű hazai és nemzetközi szintű, a szakma jobbítását, fennmaradását célzó projektek szervezésére. Ilyen projekt többek közt az 1994-ben kollégáival közösen alapított Eventuell Galéria, ahol az általuk fejlesztett és kivitelezett textileket, valamint fiatal kollégák munkáit mutatják be évről évre. 2014 óta szintén az ő nevéhez fűződik az egyre nagyobb presztízsű TEXHIBITION című projekt, amellyel a textiltervezők és gyártók közötti együttműködések kialakítását szeretné elősegíteni. Az így létrejövő fejlesztéseket férjével, Radnóti Tamás belsőépítésszel a 2004 óta közösen szervezett, és igen nagy sikerű “madeinhungary”, Határtalan Design és TEXHIBITION tárlatokon mutatják be.

Szigeti Szilvia: FUTURISTIC/Monoscop

Szigeti Szilvia most látható, vidám színekben lüktető, FUTURISTIC című textilkollekcióját a 20. század első évtizedeit meghatározó osztrák műhely, a Wiener Werkstätte, ezen belül is Koloman Moser és Josef Hoffmann munkái, ezen kívül Kandinszkij művei és Pedro Almodovar ’90-es években készült filmjei inspirálták. Emellett nagy hatással volt rá a spanyol művész-tervező, Jaime Hayon munkássága, akinek bútorai, tárgyai a különféle műfajok közötti átjárhatóságot hangsúlyozzák, a művészet, a dekoráció és a formatervezés közötti vékony határvonalon egyensúlyoznak. Ugyanakkor, a művész saját bevallása szerint, a kollekció létrejöttében jelentős szerepet játszott még Ligeti György Musica ricercata című műve is.

A FUTURISTIC lakástextil-kollekció (mely egy sorozatgyártásra is alkalmas egyedi prototípus széria) Szilvia korábbi munkáinak szerves folytatásának tekinthető, s elsősorban olyan embereknek ajánlja, akik szeretik a dinamizmust, a harsány színeket, akik megtűrik a hatalmas mintákat maguk körül, akik szeretik és keresik a boldogságot, s akik szeretnének egy kicsit kiszakadni a hétköznapok szürkeségéből.

Szigeti Szilvia: FUTURISTIC
FUGA Budapesti Építészeti Központ
2021. április 23. – május 9.
További információ, megtekinthető online megnyitó: https://fuga.org.hu/fevent/futuristic-online/

Szigeti Szilvia: FUTURISTIC/Bubbles