Idén ünnepli 10. születésnapját a Pro Progressione. Ezt pedig nem csak a januárban elindult blogukkal, de, a jelenlegi helyzetnek megfelelően, egy virtuális kiállítással és több érdekes, online beszélgetéssel ünnepli a művészeti szervezet.

A Pro Progressione (PP) egy magyar művészeti szervezet, amely hazai és nemzetközi kulturális együttműködések révén köti össze a különböző művészeti ágakat és képviselőiket. Ezen kapcsolatokból született számtalan kreatív ötlet mentén amatőr és profi művészek, a kulturális szféra szereplői és más – nem művészeti – területek szakértői találkoznak egymással immár tíz éve, és kezdenek el együtt gondolkozni, azzal a céllal, hogy a sokszínű projektek keretein belül új és formabontó válaszokat adjanak korunk kérdéseire.

A mostani kiállítás egy olyan platformon (Miro) valósul meg, amelyet napi szinten használnak a PP tagjai, de egészen más célra. A Miro alapvető funkciója ugyanis az, hogy vizuális hátteret biztosítson a különböző projektek és folyamatok érthető bemutatására. A mindennapi használat magában hordozta az ötletet: miért ne lehetne a platformot más, kreatívabb és összetettebb célokra is használni, és a Pro Progressione eddigi teljes „életét” bemutatni? Az ötletet szerencsére tett követte, a tárlat megszületett, melynek segítségével az érdeklődők időrendi sorrendben járhatják végig azokat a kiemelt projekteket, amelyeket a szervezet eddig megvalósított: az egyes termekben a projekteket illusztráló fotók és különleges projekttárgyak mutatják be az elmúlt évtized történéseit.
A kiállítás az alábbi linken érhető el: https://miro.com/app/board/o9J_lMii5VI=/

A rendhagyó tárlathoz 4 beszélgetős esttel is készültek a szervezők, a Pro Progressione munkássága ugyanis négy fő pillérre épül.  A PP Social, a PP Cult, a PP Arts és a PP Sound nevet viselő pillérek fókuszában a társadalmilag elkötelezett művészetek, a kulturális és természeti örökség interpretációja, az egyedi produkciók létrehozása és a zenei hagyományok őrzése és továbbadása áll – a beszélgetések alapvetően a pillérek által felvetett témákat járják körül, de szóba kerülnek olyan kérdések is, amelyek a diszkussziók résztvevőit munkájuk során aktívan foglalkoztatják. A kiállítás soron követező beszélgetései: Április 27., 18:00: Cult… and more, április 29., 18:00: Sound… and more.

A jeles évforduló alkalmából megújult a Pro Progressione honlapja (proprogressione.com) is: a korábbihoz képest jóval dinamikusabb honlap szándékai szerint folyamatos bepillantást enged majd a szervezet mindennapi munkájába, így ha a kiállítás és a beszélgetések felkeltik a látogatók érdeklődését, érdemes felkeresni az új weboldalt, és elmélyülni a PP rendkívül sokrétű és izgalmas munkájának részleteiben.

Képek forrása: Pro Progressione