Páratlan jelentőségű kiállításnak ad otthont a Kőszegi Várszínház, ahol július elején Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész irodalmi ihletésű festményeiből és rajzaiból nyílt tárlat a MANK Nonprofit Kft. szervezésében.

Szentandrássy István (1957-2020) életműve a kortárs festészet és a roma gyökerekből táplálkozó kultúra meghatározó mérföldköve. A művész a szintén roma származású Péli Tamás tanítványaként (akivel annak idején állami gondozott fiúként egy gyerektáborban ismerkedett meg) a klasszikus hagyományokból merítve a roma világszemlélet és szubkultúra sajátosan egyéni és különleges képi nyelvét hozta létre. Lenyűgöző hatású, drámai erejű kompozícióin a cigányság ősi, balladisztikus hagyományai és alakjai elevenednek meg klasszikus irodalmi, mitikus minták kíséretében. Szentandrássy István hosszú betegség után, 2020. február 26-án hunyt el – mindössze 62 éves volt. Pályafutása alatt hazánk mellett kiállított Bécsben, Prágában, New Yorkban és Münchenben is.

A most Kőszegen látható tárlat egy igazán különleges katartikus utazásra hívja Önöket Szentandrássy István titkokkal teli, varázslatos világába, hisz a művészi pályáját költőként és drámaíróként kezdő festőművész irodalmi ihletésű műveiből válogat.

Külön öröm, hogy nagyméretű festményei mellett Federico García Lorca és François Villon költeményeihez készített grafikai sorozatait is bemutatják. A versek által ihletett kompozíciók nem pusztán illusztrációs eszközként működnek, sokkal inkább összegződnek bennük az olvasott művek elementáris hatásai. A festmények más tájakra és könyvbéli hősökhöz fogják elrepíteni Önöket: a részletgazdag képekben felismerhetik majd Miguel de Cervantes: Don Quijote regényhőseit; William Shakespeare: Szentivánéji álom című vígjátékának eseményeit; Gabriel García Márquez: Száz év magányának mágikus realizmusát, valamint az Ószövetség emblematikus alakjait is.

A kiállításon szereplő művek Szentandrássy István – a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízásából tudományos feldolgozás és kiállítási céllal a MANK-hoz került – hagyatékának részét képezik.

Képek forrása: MANK Nonprofit Kft.

Mágikus vonások Festészet és irodalom összhangja Szentandrássy István művészetében
Kőszegi Várszínház, Jurisics-vár, Lovagterem
2021. augusztus 2-ig