Arany, ezüst, vas – A hunok régészeti hagyatéka a Kárpát-medencében címmel látható kiállítás az Ópusztaszeri Emlékparkban. Az augusztus elejéig nyitva tartó tárlat a hunok régészeti örökségének minél szélesebb keresztmetszetét nyújtva mutatja be e nagy múltú lovasnép anyagi kultúráját és történeti valóságát. A kiállításra több hazai múzeum kölcsönzött értékes leleteket és műtárgyakat.

A hunok kiemelt helyet foglalnak el a magyar történelmi köztudatban, ugyanakkor a róluk való gondolkodásmódot sokkal inkább formálja a magyar történeti mondavilág közoktatásban megismert vetülete és a szépirodalmi feldolgozások, mint a tényleges történeti és régészeti kutatás eredményei. Sokszor ez az információhiány tévkoncepciók, a tudományosság határmezsgyéjén mozgó álláspontok elterjedésének is teret nyit.

Az Ópusztaszeren látható kiállítás a hunok Kárpát-medencei régészeti örökségének tárgyi kultúrájából kiindulva, különböző témakörök – lószerszámzat, életmód, temetkezés, hitvilág, rituálé, római kapcsolatok – köré csoportosítva meséli el az európai hunok történetét. A látogatók számtalan felbecsülhetetlen értékű lelet között sétálhatnak, hisz a tárlat részeként a két nagy hun halotti áldozati lelet, a szeged-nagyszéksósi és a pécs-nagykozár-üszögpusztai ásatások nemesfém tárgyai (arany kantárdíszek, csatok, lószerszámveretek stb.), valamint a hunoknak küldött római aranyadó részét képező szikáncsi érmék mellett az árpás-dombiföldi és szirmabesenyői temetkezések leleteit, illetve a kapolcsi előkelő germán női sírt is megtekinthetik. Az érdeklődők láthatnak továbbá olyan különleges hunkori tárgyakat is, mint a kistokaji cikádák (kabóca alakú ruhakapcsoló tűk) vagy a rádpusztai üst másolata, de az 5. századi koponyatorzítás szokásával is szembesülhetnek.

A tárlat a miskolci Herman Ottó Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum együttműködésében valósult meg.

Képek forrása: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Arany, ezüst, vas – A hunok régészeti hagyatéka a Kárpát-medencében
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
2021. augusztus 7-ig