Bár a pandémia miatt a márciust valószínűleg az otthonainkban töltjük, szerencsére a Ludwig Múzeum számos képernyő előtt és hangszóró mellett is élvezhető programot kínál a kulturális programokra éhezőknek. Keressék fel honlapjukat, ahol virtuális tárlatvezetések, ingyenes múzeumpedagógiai foglakozások, “Ludwig-zenék” és még sok minden más várja Önöket!

A Ludwig Múzeum márciusi programkínálata:

VIRTUÁLIS KURÁTORI TÁRLATVEZETÉSEK
Barabásilab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítás online 3D-verziójában Készman Józseffel

Időpontok: 2021. március 19. és március 26., 20.00
Belépőjegy: 1600 Ft


Az elmúlt évek/évtizedek egyik legígéretesebb tudományos módszertani újdonságának a hálózatkutatás és hálózati vizualizáció bizonyult, amely hatékony eszköznek tűnik kulturális, társadalmi jelenségek, így a képzőművészeti színtér vizsgálatához is. A programban a kiállítás kurátora kalauzolja végig az érdeklődőket, akik többek között megismerkedhetnek az álhírek terjedésének sajátszerűségeivel, az ételek összetevői közötti rejtett kapcsolatok sokféleségével, vagy az adatszobrok megvalósíthatóságáig vezető úttal.

IDŐGÉP – Online tárlatvezetések 

A hetente jelentkező Zoom-vezetéseken a megújult gyűjteményi válogatás járható körbe különféle nézőpontokból. Idő és művészet viszonya, az örökség, mint az identitásunk része, a különböző közösségekhez, történelmi eseményekhez, városi helyszínekhez fűződő kapcsolatunk, politikai rendszerek és a média által sugallt énképünk szűrőjén keresztül.

Belépőjegy: 600 Ft

EMLÉK-MŰVEK
2021. március 16., 18.00–19.00


A tárlatvezetés elsősorban azokra a művekre helyezi a fókuszt, amelyek a múlt, a közelmúlt történelmi mozzanatait, ergo a társadalmi emlékezet számára releváns eseményeket ragadják meg, így szóba kerülnek a köztéri emlékművek is.
A vezetést tartja: Hemrik László, múzeumpedagógiai osztályvezető

ÉLŐ ÖRÖKSÉGEINK
2021. március 24., 18.00–19.00


A műalkotásokon keresztül felfedezhetőek az időn és téren átívelő közös vonások, amelyeket mi is észrevehetetlenül hordozunk magunkban: családi történetek, a szocializmus el nem múló jelenléte, a városi emlékezet terei és a Marc Augé által definiált nem-helyek, ahol nap mint nap megfordulunk.
A vezetést tartja: Varga Zita, múzeumpedagógus

BEHÁLÓZVA
Ingyenes foglalkozás középiskolás csoportoknak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállításban

Mit tanulhatunk egy kortárs művészeti múzeum kiállításán a koronavírus terjedéséről? A kiállításon adatok, tények, összefüggések műtárgy formájában tárulnak elénk. A csúcstechnológia felhasználásával a hálózati ábrák szemléletesen jelenítik meg azokat a rejtett kapcsolatokat, amelyek egy vizsgált jelenség hátterében húzódnak. 

A Zoomon zajló, aktivitásokkal teli foglalkozás segít, hogy jobban megértsük a hálózatok világát, és ehhez kapcsolódva a vírusok, járványok természetét. Az adat-vizualizációs kísérletekbe mi is bekapcsolódunk a múzeumpedagógiai foglalkozáson megvalósuló félig tudományos, félig művészeti akciók segítségével.

A foglalkozáson közreműködnek: Dr. Bajer-Molnár Orsolya Rita, evolúcióbiológus és a Ludwig Múzeum múzeumpedagógusai
A program kidolgozásában részt vett Vécsei Júlia képzőművész.

Időpontok: március 22., 10.00 vagy 12.45
Jelentkezés: Dabi-Farkas Rita, dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu

A LUDWIG MÚZEUM VADONATÚJ CSATORNÁI

Szonár: a Ludwig Múzeum podcastja
Mit kínálnak? Beszélgetéseket, érzéseket és véleményeket a kortárs képzőművészettel kapcsolatos témákban. A sorozat változatos megközelítésben keresi a lehetőséget a múzeumi gyűjtemények újszerű bemutatására, a múzeum és a művészek kortárs szerepvállalására, a művészeti oktatás társadalmasítására. A podcast mindenkihez szól, aki érdeklődik a művészet, a kultúra iránt. Művészet füleinknek szombatonként!

>>> MEGHALLGATOM
 
Spotify playlist
A Ludwig Múzeum munkatársainak tematikus playlistjei. Válogatás kiállításaikhoz, gyűjteményükhöz vagy éppen a kollégák kedvenc témáihoz-hangulatához kapcsolódóan. Kezdd a heted Ludwig-zenékkel!

>>> MEGHALLGATOM
 
Improvizációs filmek
Ludwig(ra) hangoló – a zene szárnyán!
A múzeum jelenleg nem látogatható kiállításainak egy-egy alkotását zenészek improvizációi keltik életre. Műtárgyak és a zenei hangok találkozása a kiállítótérben, hogy a falakon kívül is megcsodálhatóak legyenek a kiválasztott művek. Jelenetek egy életműből a folyamatos jelen és a megtervezett véletlen metszéspontjában.
A nemrég indult sorozatban Konok Tamás életmű-kiállításában Ajtai Péter, Márkos Albert, Behumi Dóri, Geröly Tamás Sándor, Lakatos György és Bolcsó Bálint improvizál.

>>> MEGNÉZEM