Fekete Dénes és alkotása

Mivel a pandémia miatt sajnos jó ideje nem látogathatóak a pécsi kiállítóterek sem, ezért a Zsolnay Örökségkezelő NKft. elhatározta, hogy olyan meglepő helyekre visz el művészeti alkotásokat, ahol még a korlátozások idején is találkozhatnak velük az emberek! A formabontó akció címe: KÖZART – ahol csak lehet. Mindemellett a Janus Pannonius Múzeum – Modern Magyar Képtár is érdekességgel várja a pécsi korzózókat: éjszaka megvilágított műalkotásokkal teszik szebbé az estéket.

Mivel a kiállítótereink, így például a Pécsi Galéria és az m21 Galéria még egy ideig zárva lesznek, úgy döntöttünk, hogy ha a látogatók nem jöhetnek a művészeti helyszínekhez, mi visszük nekik oda a művészetet, ahova csak menni lehet. A március 8-tól életbe lépett korlátozások az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a drogériák nyitvatartását nem szabályozzák, ezért olyan hétköznapi helyszínekre visszük a műalkotásokat, ahol az emberek még a korlátozások idején is megfordulhatnak. A projekt azért jött létre, hogy mi, kiállítást szervezők és látogatók ne felejtsük el egymást, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk a művészeknek, és egy kis kulturális élményt nyújtsunk ebben a nehéz időszakban az embereknek – számolt be Fekete Valéria, a Zsolnay Örökségkezelő vizuális művészeti vezetője.

Az első tárlat a főtéren álló Arany Sas Gyógyszertárban látható, ez Szentgróti Dávid festőművész több mint 10 képből álló tárlata, melynek címe: Rétegek – hibrid eljárások. A művész nonfiguratív műveiben nincsenek végső „nagy” megoldások; a saját festői nyelv célja a mű és alkotója belső szabadságának feltárása.

A következő helyszín a Búza téri húsbolt, ahol Juhász Vivien kollázsai láthatók Freshmom címmel. Ezek a művész önmagával és kisfiával való kapcsolatát elemzik a szüléstől kezdve; hol játékosan, hol pedig a nehézségeket is bemutatva.

A Konzum Áruház alsó szintjén található drogéria előterébe Fekete Dénes képzőművész látványos installációja került. A Morningstar – Hajnalcsillag című alkotás tüskés geometrikus formájáról a Covid–19 vírusra asszociálhatunk.

De ez még csak a kezdet! A Zsolnay Örökségkezelő Galéria divíziója egyúttal várja olyan további helyszínek jelentkezését, amelyek szívesen befogadnak kortárs képzőművészeti alkotásokat, és megfelelő felületet tudnak biztosítani ezek számára.

Aki pedig szelfit készít valamely alkotással, és megosztja Instagramon, az egy alkalommal ingyenesen tekintheti meg a Zsolnay Örökségkezelő valamely kiállítását az újranyitás után. Hashtagek: #kozart, #aholcsaklehet, #whereverispossible, #pecsigaleriak.

A műalkotások április 10-ig tekinthetők meg a megadott helyszíneken.

S ha már Pécs, akkor a Janus Pannonius Múzeumról (JPM) se feledkezzünk meg, hiszen itt is komoly szakmai munka folyik a lezárások idején is, tagintézményei pedig teljes erőbedobással készülnek az újranyitásra. Érdekesség, hogy a múzeum Képző- és Iparművészeti Osztálya nemrég a Modern Magyar Képtár állandó kiállításában helyezte el Ficzek Ferenc (1947–1987) és Pinczehelyi Sándor(1946) egy-egy nagyméretű zománcalkotását, melyekkel most az este arra sétálóknak szeretnének kedveskedni. A két művet a Modern Magyar Képtár munkatársai ugyanis egy alkonykapcsoló segítségével világítják meg, így esténként kívülről (a Megyeháza parkolója felől) gyönyörködhetnek bennük az arra járók. A közeljövőben a Képtár alsó szintje is éjjeli megvilágítást kap, így ugyanonnan nemsokára már Kígyós Sándor (1943–1984), Vilt Tibor (1905–1983) és Amerigo Tot (1909–1984) szobrait is megcsodálhatják a korzózók.

Továbbá érdemes rendszeresen figyelni a JPM internetes platformjait is, hiszen olyan kiállítások várják majd Önöket az újranyitás után, mint a Neander-völgyi ősembertípust antropológiai alapon plasztikailag rekonstruáló Engel-Baiersdorf Erna (1889–1967) szobrászművész tárlata vagy Stein Anna (1936) Párizsban élő festőművész kiállítása.

Szintén a tervek között szerepel több neves pécsi kötődésű alkotó munkássága előtti tisztelgés. Bencsik István (1931–2016) szobrászművész és ifj. Ficzek Ferenc (1975) képzőművész kiállítása (előbbi júliusban, utóbbi szeptemberben nyílna meg) után Martyn Ferenc (1899–1986), Lantos Ferenc (1929–2014) és Keserű Ilona (1933) műveit felvonultató tárlat is várja az érdeklődőket idén.

További információ: www.jpm.hu