Jagicza Patrícia alkotása / Forrás: Műcsarnok

A művészkörökben évtizedek óta csak „Derkó” néven emlegetett ösztöndíj különleges presztízst jelent a fiatal alkotóknak, hiszen a művészi pálya során ez az elsőként kapható állami kitüntetés. Elsődleges küldetése, hogy segítse a fiatal, pályakezdő művészeket, anyagi támogatást nyújtson a megélhetéshez, és biztosítsa az alkotás feltételeit. Úgy is szokták mondani, hogy a Derkó egyfajta „stage pass” a hivatásos művészvilágba. A 2021-es év ösztöndíjasait idén is a Műcsarnok mutatja be az érdeklődőknek.

A Derkó-kiállítás már tavaly megérezte a koronavírus-járvány hatását, akkor két héttel a hivatalos megnyitó után kellett bezárni, a tárlathoz kapcsolódó programokat ezután már csak virtuálisan követhette a közönség. Idén már a hivatalos megnyitóra sem kerülhetett sor „élőben”, ám a szervezők bíznak benne, hogy a tárlat hamarosan megnyílhat a nagyközönség számára, és látogatóik a műélvezet hagyományos módján, fizikai közelségben is felfedezhetik a most bemutatkozó 26 Derkovits-ösztöndíjas fiatal alkotásait.

Bánkúti Gergő alkotása / Forrás: Műcsarnok

Az 1955-ben alapított, Derkovits Gyula festő- és grafikusművészről elnevezett ösztöndíj a 35. életévüket még be nem töltött művészek pályakezdését támogatja. A díjat 26 művész, legfeljebb három egymást követő évben nyerheti el, melynek összege havi bruttó 200.000 Ft. A pályázók műveit az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért független szakmai zsűri bírálja el. A bizottságnak ebben az évben 170 alkotó közül kellett választania. A pályáztatás és pályázatkezelés feladatait a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. végzi.

A 2021-ben kiállított művek jól reflektálnak a világ jelenlegi problémáira, így nem meglepő, hogy a járványhelyzetből adódó új élethelyzetek (köztük például a maszkhasználat) művészi feldolgozása sem hiányzik a tárlatról. Ugyanígy a klímaválság, a természeti katasztrófák és a környezetvédelem is megtalálhatóak a kedvelt témák között, míg mások 20. századi tragédiákat (pl. elnyomó politikai rendszerek emberi drámáit) mutatnak be a művészet nyelvén. Nagyon érdekes és tanulságos látni azt is, hogy egy mai fiatal művész (pl. Szilágyi Péter Antal) mit is ért 2021-ben csendélet alatt. A társadalmi problémákat feszegető művek közé tartozik Gulyás Andrea Katalin az idő szorításában lassan elmúló magyar falu sorsát bemutató megrendítő alkotása vagy Szabó Franciska közmunkásokat ábrázoló festményei. A tárlaton kinetikus munkákat is láthatunk, ilyen például Kazi Roland Folyamatos jelen vagy Brutóczki Csaba Anya nélkül született madár című installációja. Több művészt az ipari világ tárgyai, valamint a hagyományok és az új technológiák ötvözésében rejlő lehetőségek inspiráltak, míg mások személyes történetüket formálták művészi vallomássá, ezek közül kiemelkedő Kenesei Zsófia alkotása, melyen keresztül saját gyermekkori traumáit tárja dokumentarista őszinteséggel nézői elé.

Szabó Franciska alkotása / Forrás: Műcsarnok

A 2021-ben Derkó-ösztöndíjat nyert huszonhat alkotó műveit az alábbi linken elérhető virtuális sétán ismerhetik meg közelebbről:
http://mucsarnok.hu/mucsarnok/virtualis_setak.php

Érdemes továbbá figyelni a Műcsarnok honlapját és YouTube-csatornáját is, ahol a múzeum rendszeresen jelentkezik a kiállításhoz kapcsolódó online tartalmakkal.