A Pannonia Entertainment idén februárban ismét bemutatja a korábban nagy sikerrel vetített, Degas életművét feltáró, rendhagyó dokumentumfilmjét a magyar nézők számára kedves EOS- (Exhibition on Screen) sorozatban.

Az Exhibition on Screen 2019-ben már bemutatott, most végre újra látható része a Cambridge-i Fiztwilliam Múzeum (itt található Nagy-Britannia legátfogóbb Degas-gyűjteménye) nagyszerű kiállításától egészen a párizsi utcákig vezet. A rendhagyó tárlatvezetés lehetővé teszi, hogy ritkán kiállított műveket is közelről figyelhessen meg a néző; ugyanakkor rávilágít, hogy Degas mindenben a tökéletességet kereste: haláláig kísérletezett a különböző technikákkal – viszolygott a bronztól, mert az maradandó, „az öröklétnek készül” –, miközben mindent megfigyelt, eltanult elődeitől.

Edgar Degas: Kávézóban (vagy Abszint), 1875

Degas-t gyakran frusztrálta a tökéletlenség: s bár megszállottan ragaszkodott a saját maga állította mércéhez, látása egyre romlott. Minden művében ott az elszántság, hogy az adott pillanatot a maga tökéletességében ragadja meg. Soha nem volt teljesen elégedett. Értékesített művei közül sokat visszakért vevőiktől, hogy még csiszoljon rajtuk. Rajzainak és szobrainak nagy része életében nem is került nyilvánosságra – csak annyit bocsátott áruba, amennyit feltétlen kellett a megélhetéséhez –, most azonban végre láthatók csodálatosan kidolgozott, kifejező munkái – ráadásul egészen közelről. A film kortársak és barátok írásait is felhasználja, sőt Degas levelei is elhangzanak, így a művészetkedvelők egyedülállóan részletes, átfogó képet kapnak a 19. század egyik legbefolyásosabb művészének életéről és pályájáról.

„A művészet nem arról szól, hogy mit látsz, hanem hogy mit láttatsz.” (Edgar Degas)

A filmet vetítő budapesti és vidéki mozik listája hamarosan elérhető lesz a Pannonia Entertainment weboldalán (https://www.pannonia-entertainment.hu).

Exhibition on Screen: Degas – A tökéletesség nyomában
Degas – Passion for Perfection
Virtuális tárlatvezetés a mozivásznon, 85 perc, 2018

angol nyelven, magyar felirattal
Rendező: David Bickerstaff
Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=eqI2P2RNC4Y