Immár hatodik alkalommal rendezik meg az Esterházy Art Award-ot, melynek kiírója idén először a 2018-ban megalakult Esterházy Magyarország Alapítvány. A díjra pályázni festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal lehet. A szervezők az 5000 eurós díj odaítélésével tehetséges magyar művészeket kívánnak felkarolni.

Földrajzi helyzetének és közép-európai történelmének köszönhetően az Esterházy Privatstiftung (a korábbi kiíró), csakúgy mint a nemrég alakult Esterházy Magyarország Alapítvány, kulturális összekötő szerepet tölt be Kelet és Nyugat, múlt és jelen között. Kulturális tevékenységük egyik fontos láncszeme az Esterházy Art Award.

A 2009-ben megalapított Esterházy Art Award célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása, illetve a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása. A nyertesenként 5.000 euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három 45 év alatti magyar képzőművésznek ítéli oda a független nemzetközi szakmai zsűri.

A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal lehet indulni, de idén először lehetővé teszik a nagyobb méretű, illetve installációs művek befogadását is, ezeknek a pályaműveknek a benyújtásánál az első körben terveket, illetve vázlatokat is elfogadnak.

Pályázni a www.esterhazy.at/preis internetes oldalon lehet 2019. június 10-ig.

A beküldött pályázatokból a nemzetközi szakmai zsűri előreláthatóan 20 pályázót nominál a díjra, a szerencsés nyerteseket pedig az ünnepélyes díjátadón, 2019. december 12-én hirdetik ki. Az előző évekhez hasonlóan, a díjátadóval egyidejűleg, a zsűri által összeállított anyagból kiállítás is nyílik, melyet december 13-tól 2020. február 2-ig láthatnak az érdeklődők a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.

A pályázati feltételekről bővebben az alábbi linken tájékozódhatnak:
https://esterhazy.at/hu/now/index.do
További információ:
Schneider Erika
Tel. : +36309220569
E-mail: e.schneider@esterhazy.at