Egy öltözet sok mindent elárul a viselőjéről, és akár egy korra vagy életműre is képes reflektálni. Az Ezerszer Júlia, arcok és kérdőjelek című kiállítás finisszázsán a divat és az irodalom kerül a középpontba. Mészáros Zsolt irodalom- és művészettörténész, Szücs Edit iparművész, valamint az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai, a kiállítás társkurátorai, Patonai Anikó Ágnes és Szűts-Novák Rita irodalomtörténész a korszakról, a divatról, a divat természetéről és változásairól, a divatkövetésről és újításról beszélgetnek a tárlat záróeseményén. A kerekasztal-beszélgetést Ajkay Alinka irodalomtörténész moderálja.

Szendrey Júlia Petőfi feleségeként kapott lehetőséget arra, hogy bekapcsolódjon a pesti irodalmi és társadalmi életbe. A házaspár a nyilvánosság előtt élte életét, Júlia pedig osztozott férjével a társadalmi szerepvállalásban. Idillinek induló családi életüket a szabadságharc dúlta fel, a pár 1849. július 20-án találkozott utoljára. Júlia megpróbálta felkutatni férjét, viszont nem járt sikerrel, ezért halottá nyilváníttatta, majd még a gyászév lejárta előtt hozzáment Horvát Árpád egyetemi tanárhoz. Második házassága gyötrelmeiről csak jóval halála után értesült a közvélemény. A nemzeti könyvtár hamarosan záró tárlata Júlia magánéletét és irodalmi munkásságát mutatja be, utóbbira helyezve a hangsúlyt. A kiállítás célja egyrészt, hogy bemutassa, miként definiálták saját korában és később az irodalomtörténészek az írónőt, költőnőt, leányt, asszonyt és anyát, másfelől hogy új kérdéseket, megközelítéseket vessen fel. 

Az Országos Széchényi Könyvtár gazdag anyagára épülő kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéhez tartozó relikviák teszik még izgalmasabbá. A többszörös évfordulóhoz (tavaly volt születésének 190. és halálának 150. évfordulója is) kapcsolódó tárlat Szendrey Júlia munkásságának bemutatásához felhasznált levelek, naplótöredékek, könyvkiadások, saját versek és Andersen-fordítások mellett korabeli hírlapok és mellékleteik segítségével ízelítőt nyújt a korszak viselet- és társadalomtörténetéből is, amihez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textiltervező Tanszékének hallgatói által készített öt installáció is hozzájárul.

Finisszázs időpontja: 2019. március 8., 15:30
Helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár, V. emeleti Tanácsterem