Elkezdődött a harmadik Budapest Art Week

Immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb képzőművészeti eseménysorozatát a Budapest Art Weeket, amely során 72 helyszínen, 96 kiállításon és 80 kiegészítő programon egy karszalaggal vehetnek részt a képzőművészet rajongói Budapesten és Szentendrén. Az esemény idén első alkalommal két saját kiállítással is jelentkezik, tovább színesítve a már amúgy is izgalmas tárlatkínálatot. A Kukla Krisztián kurátor által összeállított Szuszpenziók című tárlat a Tesla loft-terében tekinthető meg április 29-ig, míg a Ferenczy Bálint fotótörténész által rendezett fotóművészeti kiállítás, Itt van a város, vagyunk lakói címmel, a Budapest Projekt Galériában vár mindenkit április 28-ig.

A Budapest Art Week egy Magyarországon egyedülálló, klasszikus és kortárs képzőművészeti eseményeket összefogó eseménysorozat, melynek célkitűzése az, hogy új lendületet adjon és  iránytű lehessen a képzőművészet kedvelőinek, esszenciális kiegészítőjeként a Budapesti Tavaszi Fesztivál klasszikus művészeti programsorozatának. A világ kulturális csomópontjaiban – Londontól Berlinen és Bécsen át Szingapúrig és Sydney-ig – már évek óta rendeznek hasonló, nagysikerű eseménysorozatokat, hogy közösségi élmény keretei közt adjanak lehetőséget a képzőművészet iránt érdeklődőknek a helyi művészeti irányzatok és alkotók jobb megismerésére.

Ez a képzőművészettől hangos hét lehetőséget ad arra, hogy nemzetközi színtéren is elismert klasszikus, illetve újgenerációs galériák és vezető múzeumok gyűjteményeinek széles skálájából válogathassunk. Ugyanakkor a Budapest Art Week nem pusztán egyszeri betekintést kíván nyújtani a város művészeinek, művészeti szakembereinek és színtereinek világába; hanem azt szeretné, hogy a friss tapasztalatok később is a mindennapok részévé váljanak. 

Az esemény idén első alkalommal két saját kiállítással is jelentkezik. Kizárólag az Art Week alatt látogatható a Tesla loft-terében helyet kapó, Szuszpenziókcímű csoportos, számtalan érdekes installációból, videómunkából és egyéb műfajú alkotásokból válogató tárlat, mely tulajdonképp a címben is szereplő kifejezés, a szuszpenzió köré koncentrálódik. „A “szuszpenzió” leginkább a gyógyszerészetből, míg a „suspense” pedig a filmdramaturgiából ismert kifejezés. Széles jelentésmezővel rendelkezik, ágasbogas etimológiája sok mindent fel tud ölelni. Tehát ez a szó leírja a bizonytalan, lélegzet-visszafojtott várakozást is, a felfüggesztődést, ami szorosan kapcsolódik a művészethez” – foglalja össze a rendezői koncepciót Kukla Krisztián. Kiállító művészek: Ábel Tamás, Ádám Zsófia, Csontó Lajos,  Erőss Ágost Koppány, Fabricius Anna, Ferenczy Zsolt, Gerber Pál, Győrffy László, Kerekes Gábor, Schmied Andi, Zékány Dia

A Budapest Art Week másik saját tárlata a Budapest Projekt Galériában látható, ahol Ferenczy Bálint fotótörténész által létrehozott, Itt van a város, vagyunk lakói című, a budapesti mindennapokat többféle szemszögből bemutató fotókiállítás tekithető meg. Kiállító művészek: Biró Dávid, Ficsór Zsolt, Halász Dániel, Hirling Bálint, Kállai Márton, Kudász Gábor Arion, Martin Wanda, Pályi Zsófia, Péter Ildikó, Szabó Ottó, Szatmári Gergely, Vasali Katalin. 

A kiállítások mellett a szervezők idén is számos izgalmas túrával, művésztalálkozóval, megannyi felnőtt múzeumpedagógiai workshoppal, valamint vetítésekkel várják az érdeklődőket. 

Budapest Art Week

Budapest és Szentendre

2018. április 17-22.

www.bpartweek.hu