© Benkő Imre: Hajógyári-sziget. Budapest, 2017

Rendhagyó körülmények között, de töretlen lelkesedéssel és energiával indult el az ötödik Budapest FotóFesztivál. A közel két hónapon át tartó rendezvénysorozaton kortárs és klasszikus magyar, illetve nemzetközi kiállítások, valamint számos izgalmas szakmai és közönségprogram várja a fotók szerelmeseit.

A 2017 tavaszán indult Budapest FotóFesztivál (BPF) célja, hogy több korosztályt is megszólítva mutassa be a fotográfia értékeit és újdonságait szakmai és laikus közönségének. A fesztivál szerencsére a pandémiás helyzet ellenére sem szűkölködik kiállításokban: idén is mintegy 35 helyszínen több mint 50 kiállítás várja az érdeklődőket (remélhetőleg hamarosan már nem csak az online térben).

A fesztivál kínálatát ugyanakkor a nagyközönség számára nyitott és változatos programok, vetítések, előadások, közönségtalálkozók, fotográfiai szakmai események és portfolio review is színesíti, melyek helyszíne minden évben a BPF fesztiválközpontja. 2021-ben ezt a posztot a nemrégiben megnyílt Dokubrom galéria látja el.

A kiállítások és programok között szemezgetve biztosan mindenki meg fogja találni a neki valót, ehhez nagyszerű segítséget nyújt a fesztivál hivatalos honlapja és az ott elérhető, digitálisan lapozható programkatalógus. Mi most a teljesség igénye nélkül szemezgettünk az előttünk álló két hónap tárlataiból:

2021.03.27. – 06.27.
Műcsarnok
Fotóikonok – Archívumból történelem | Howard Greenberg Gallery, New York

Lillian BASSMAN
zselatinos ezüst nagyítás, később nyomtatva / Anneliese Seubert, Paris (New York Times Magazine), 1996, Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York /© Estate of Lillian Bassman

A BPF 2021 különleges fotótörténeti nyitókiállítása március 27-től látható Fotóikonok – Archívumból történelem | Howard Greenberg Gallery, New York címmel, melyen 41 fotográfus közel hetven felvételén a fotográfia 20. századi történetének részletgazdag képe rajzolódik ki. A kiállítás kurátorát, a diChroma Photography igazgatóját, Anne Morint a fotótörténeti archívumok iránt érdeklődése vezette a New York-i galeristához. A világhírű galéria archívumából készült személyes válogatásában a 20. századi fotográfia legjelentősebb alkotóinak kitűnő képeit láthatja a budapesti közönség. Az ikonikus nevek között, mint Berenice Abbott, Araki, John Heartfield, William Eggleston, Walker Evans, Allen Ginsberg, Helmut Newton vagy Man Ray, kitüntetett helyet foglalnak el a világhírű magyar származású fotográfusok, köztük André Kertész, Robert Capa és Martin Munkácsi.

A korlátozások miatt a Műcsarnok jelenleg zárva tart.
A kiállítás virtuális sétán járható be: http://mucsarnok.hu/mucsarnok/virtualis_setak.php

2021.04.01 – 04.21.
Fresh meat
Hybridart Space Galéria

A Fresh meat a Budapest FotóFesztivál 35 év alatti fotográfusok számára kiírt pályázatának nyertes munkáiból készült kiállítása. A tematikailag kötetlen felhívás arra kereste a választ, hogy mi foglalkoztatja most a fiatal fotográfusokat, melyek azok a tematikák, kérdések, amelyek mentén sorozataik / portfóliójuk formálódik. A kiállítás kurátorai főként az eredetiséget, a nem konvencionális látásmódot, megközelítést részesítették előnyben, mind a témák és a koncepciók tekintetében.
Kérjük, hogy a kiállítás látogatási lehetőségeiről tájékozódjon a fesztivál és/vagy a galéria honlapján!

2021.05.20. – 07.18.
Élet/Kép
Kiscelli Múzeum

© Tombor Zoltán: Bóbiskoló, Hamstead Park, London, 2016

Az évente meghirdetett kortárs magyar fotóművészeti pályázat idén Élet/Kép címmel a magyar fotográfiaközelmúltjának egyik legkedveltebb műfaját mutatja be. A mindennapi élet jellemző mozzanatait, helyzeteit, pillanatait, szépségét bemutató, neves magyar alkotók munkáiból válogatott kiállítás a Kiscelli Múzeumban várja Önöket.
Kérjük, hogy a kiállítás látogatási lehetőségeiről tájékozódjon a fesztivál és/vagy a múzeum honlapján!

2021. 04. 21. – 05.29.
Mayer Éva: Terra incognita
Molnár Ani Galéria


Mayer Éva képgrafikusként végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Többnyire installációkban gondolkodik, melyekben jelentős szerepe van az általa kidolgozott technikának: az üveglapra festett képeket beszkenneli, digitálisan módosítja, majd kinyomtatja. Műveiben központi szerepet játszanak az identitásproblémák, a személyes traumák és társadalmi szinten tabunak számító kérdések megfogalmazása. Mindehhez kulturális-metaforikus elemeket, szimbólumokat, archetípusokat (ház, templom, bölcső, méhsejt) használ. Személyes tapasztalatait, traumáit egy univerzálisabb problémakörbe illeszti így bele. Terra incognita című kiállításán az egyéni sorsot érintő, társadalmi jelentőséggel bíró meddőség problémáját tematizálja – a komplex vizuális-akusztikai rendszerének alapformája ezúttal a méhsejt-motívum.
Kérjük, hogy a kiállítás látogatási lehetőségeiről tájékozódjon a fesztivál és/vagy a galéria honlapján!

 Nemzetközi kultúrintézetek kiállításai

A nemzetközi kultúrintézetek ismét hazai alkotóikat hozzák el a fesztivál közönségének. A koreai, cseh, szlovák, lengyel, olasz, mexikói, portugál és török tárlatok között a fotográfia különböző stílusai között kalandozhatunk idén. Többek között először lesz látható Magyarországon Letizia Battaglia az olasz dokumentarizmus, fotózsurnalizmus kiemelkedő alakjának Szicíliáról szóló személyes hangvételű anyaga az Olasz Kultúrintézetben, illetve a fiatal mexikói fotográfusnő María Paula Martínez Jáuregui Lorda a Mexikóban található három gleccser olvadásának problémáját feldolgozó anyaga a Red Door Galériában.

Budapest FotóFesztivál
http://www.budapestphotofestival.hu/kiallitasok/bpf2021/#programok