Pattantyús Gergely (1972)
Ü.2008.2.5. Pincetok Krisztussal, 2007.

Az üvegnek, ennek a sajátos, egyedülálló anyagnak szentelte egész évben látható kiállítását a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, amelyre gyűjteményük tekintélyes, országos összehasonlításban is jelentős kortárs üvegművészeti anyagából válogattak.

A múzeum impozáns gyűjteményének kialakulásában nagy segítségére voltak az Ajkai Üveggyár 1985-ös és 1990-es üvegszimpóziumai, melyek művészi termékeit nagy örömmel fogadta be a múzeum. Szintén kedvezően befolyásolták a gyűjtemény alakulását a múzeum által rendezett 1990-es Tihanyi Üvegtriennálé, majd az ezt követő időszak kiállításai és üveg témájú konferenciái, de ajándékozások, pályázatok útján is bővült a kollekció. A gyarapodás kezdeti időszaka egybeesik a magyar üvegművészet felfutó periódusával, de – a tudatos építésnek köszönhetően – reprezentálja annak történeti ívét, generációit is, az azt megteremtő nagy mesterekkel, meghatározó szellemű művésztanárokkal, illetve tanítványaikkal, akik azóta maguk is jelentős életművet hoztak létre.

A veszprémi kiállítás az ő alkotásaikból válogat, különválasztva a gondolati tartalmú, geometrikus elvű üvegszobrokat az egyedi tervezésű használati tárgyaktól. Mindkét műfajban számtalan bravúros alkotás várja a látogatókat, bemutatva, hogy mennyi különleges csoda születhet meg egy üvegművész kezei között.

Fényben tündöklő – Válogatás a Laczkó Dezső Múzeum kortárs üvegművészeti gyűjteményéből
Hősök Kapuja Látogatóközpont, Veszprém