Bohus Zoltán: Fekete lyuk, 2014. Fotó: Artkalauz

Ismét egy különleges művészcsaládot köszönt a Vízivárosi Galéria. Október 11-ig látogatható kiállításuk ezúttal Bohus Zoltán és felesége, Lugossy Mária, valamint gyermekeik: Bohus Áron és Bohus Réka alkotásait hozza egy kiállítótérbe.

A Vízivárosi Galéria kiállításainak a sorában mindig kiemelt szerepet kap a művészcsaládok bemutatása. A közönség is hálás ezért, mindig nagy érdeklődéssel tanulmányozza a szülők és gyermekeik művészi alkotásait: hasonlóságokat, karakteres megjelenési formákat keresnek. Azokat a jellegzetes formaelemeket, amelyek idősebb és fiatalabb generációk munkáiban egyaránt felfedezhetők. Ezúttal egy olyan művészcsalád tagjainak a műveivel találkozhatunk, ahol sajnos a kiváló tehetségű művészszülők már nem élnek. A Bohus Zoltán (1941-2017) és Lugossy Mária (1950-2012) házaspár elsősorban szobrászként tevékenykedett, ezen belül mindkettejük számára az üveg használata volt kivételes jelentőségű.

Bár Bohus Zoltán a Magyar Iparművészeti Főiskola díszítő-festő szakán végzett, s az 1970-es években fémszobrászattal foglalkozott, de igazából már akkor is az üveg, mint jól formálható anyag plasztikai lehetőségei vonzották. Több fémplasztikát készített Budapest köztereire, de nemzetközi hírnevét mégis elsősorban üvegkompozícióival vívta ki. Különleges technikát dolgozott ki, amelynek alapja a hideg üveg ragasztásos, fémgőzöléses, csiszolásos, polírozásos megmunkálása volt. Térkompozícióinak különleges megjelenését a fény, a szín és a transzparencia kivételesen harmonikus összhangja teremtette meg. A hazai múzeumok és rangos külföldi gyűjtemények féltett darabjai közt találjuk alkotásait. Évtizedeken keresztül a Magyar Iparművészeti Főiskola, majd az egyetem, később a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanáraként tevékenykedett, ahol 1993 és 1996 között a Szilikát Tanszék, majd 2010-ig az Üveg szak vezetője volt. Munkásságát számos hazai és külföldi kitüntetéssel díjazták, Kossuth-díjas érdemes művész volt, 2014-ben a Nemzet Művészének is megválasztották.

Lugossy Mária szintén a térplasztikák világában teljesítette ki művészi tehetségét. Ötvösként végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán. Konstruktív látásmódja határozta meg a pályakezdés éveit, ő is először fémmel dolgozott. A győri szobrászati művésztelepen építészekkel együttműködve a közterek formálásával a városi környezet művészi alakítását tervezték. Új anyagokkal kísérletezett, plexivel, ásványokkal, optikai üveggel foglalkozott. A geometrikus és organikus formákat egyaránt használta. Később emberi figurákat is applikált a térkompozíciókba. Az üveghatású fekete gránit méltóságteljes megjelenést kölcsönzött műveinek. Munkái a világ minden táján megtalálhatók különböző múzeumi és művészeti gyűjteményekben. A számtalan nemzetközi díjazás és elismerés mellett 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja lett, székfoglaló kiállítása a Kiscelli Múzeumban volt. A Magyar Művészeti Akadémia 2007-ben vette fel soraiba. 2012-ben Érdemes művész kitüntetésben részesült.

A Százados úti műteremben nevelkedett Bohus testvérek szintén művészi pályát választottak. Az idősebb fiú, Bohus Áron a plasztikai formálás tradícióját folytatja. Leginkább a szobrászat-kisplasztika és az érmészet területén dolgozik. Anyaghasználatban a fém megmunkálása foglalkoztatja. Alkalmazott művészeti aktivitás jellemzi a hétköznapokban, elsősorban cégéreket tervez, valamint hazai és nemzetközi díjak kisplasztikai kompozíciót készíti. Nagy műgonddal mintázott érmeinél a számítógépes és rajzi tervezés technikáját is alkalmazza, de a fotózás és videótechnika sem áll távol tőle. 

Bohus Réka a plasztikáról alakított gondolatainak kifejezésére nagyobb hangsúllyal használja a fotó és a számítógépes print lehetőségeit. Konstruktív tárgyi elemekből összeállított plasztikai kompozícióit lefotózza, s önálló alkotásokként kezeli a két dimenzióban megjelenő tárgyi együttest. Érdekes egy térben látni a Bohus művészházaspár fém- és üvegkompozícióit a plasztikai tárgyként értelmezett fotók kétdimenziós vizuális valóságával. A Bohus művészcsalád sajátosan egymásra épülő szellemisége most a Vízivárosi Galéria kiállítótereit tölti meg egy időre.

– Gergely Mariann

ARS SACRA – FÉNYT HOZZON… VIII.
Az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódóan
Művészcsaládok sorozat
Vízivárosi Galéria, Budapest
2019. október 11-ig