Környezet kategória, 1. díj: Brent Stirton: Petronella Chigumbura (30), az orvvadászok elleni nőkből álló egység (Akashinga) tagja gyakorlat közben, a zimbabwei Phundundu Nemzeti Parkban.

A World Press Photo Budapesten már a második alkalommal fogadja közönségét a Magyar Nemzeti Múzeumban. A világszerte száz városban bemutatott válogatás Magyarországon október 23-ig tekinthető meg. A gyakran megrázó pályaműveket bemutató tárlatot idén két kísérő kiállítás egészíti ki: a „Digital Storytelling” verseny díjazottjai mellett a nemzetközi karriert felmutató Borsi Flóra szürreális képeit is megtekinthetik a múzeum látogatói.

A World Press Photo minden évben a világ egyik legzajosabb fotós eseménye, egy olyan globális platform, amely a megbízható vizuális újságírás és történetmesélés útján kapcsolja össze a sajtófotó műfaját a közönséggel. Ezrek jelentkeznek a versenyre, majd összességében több mint négymillióan nézik meg a fényképekből készült vándorkiállítást szerte a világban. Érdekesség, hogy a kiállító, mintegy száz város közül az amszterdami után a budapesti a leglátogatottabb tárlat. 

2019-ben  4738 fotográfus 129 országból 78 801 fotóval pályázott. A kiállítás 143 képét három héten keresztül válogatta egy 21 tagú, riporterekből és szerkesztőkből álló, nemzetközi zsűri, amely végül 25 ország 43 fotóriporterét díjazta. Az elismert fotográfusok között idén magyar alkotót is találunk: Máté Bence másodszor nyert díjat „Természet” kategóriában. Ez azonban csak egy a nyolc kategória – általános hírek, környezet, természet, hosszútávú projektek, portré, hír, sport, az év sajtófotója, valamint új díjként, az „Év képriportja” – közül, amelyek mindegyike érzékenyen reagál a bolygónkat érintő eseményekre, változásokra, s benne az emberre, éppen ezért a korábbi évekhez hasonlóan most is nagyon sok az elgondolkodtató, sokkoló alkotás.

Válogatás a kiállítás képeiből:

Portré, 1. díj: Dakari divat: Finbarr O’Reilly alkotása
3 modell Szenegál fővárosában, Dakarban, a bámészkodó helyiek között.
Az „Év sajtófotója”: John Moore: Síró honduraszi kislány és édesanyja Mexikó és az Egyesült Államok határánál 2018. június 12-én. A Getty Images ügynökség fotósa akkor készítette a felvételt, amikor a kétéves gyerek menedékkérő édesanyját letartóztatták az amerikai határőrök a texasi McAllenben.
Természet kategória, 1 díj: Máté Bence: Túlélési ösztön
A fotó tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében, és arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal több helyen a világban sok, párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési célra gyakran úgy, hogy az állat még él
.
Hír, sorozat, 3. díj: John Wessels: Egy kongói egészségügyi dolgozó várakozik egy minden bizonnyal ebolával fertőzött beteg érkezésére.

World Press Photo 2019
Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest
2019. október 23-ig