A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként megújult Laczkó Dezső Múzeum júniusban Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított kiállítással nyitotta meg kapuit. A szimbolikusan 140 műalkotást felvonultató és a veszprémi múzeum mindhárom időszaki kiállítótermét megtöltő impozáns kiállítás keretében változatos programok is várják a festészet rajongóit.

A Balaton festőjeként ismert, Kossuth-díjas Egry József (1983–1951) 1916-ban, az első világháború alatt került a badacsonyi hadikórházba, ahol megismerkedett későbbi feleségével, Pauler Júliával. A háborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban élt és alkotott, de a teleket rendszerint a fővárosban töltötte. A szakirodalom ezt az időszakot tartja fordulópontnak Egry festészetében, hiszen a háború előtti vastag faktúrájú olajképei fokozatosan feloldódtak, és megszülettek az atmoszférikus fényhatásokra épülő, könnyed, már-már légies festményei és grafikái, amelyek témája legtöbbször a víz, a Balaton és az azt övező táj, az itt élő és dolgozó emberek. Ugyanakkor a Balaton a művész szakrális témájú képeinek is keretévé vált.

Részlet a kiállításból ©Pesthy Márton

Egryre a magyar tenger mellett az olasz táj is nagy hatással volt. Feleségével 1929-ben közel fél évet töltöttek el Szicíliában, majd 1938 márciusában ismét elutaztak néhány hónapra Olaszországba. Ezek a külföldi utazások is inspirálták a tárlat koncepcióját: a művész 1919–20 körüli badacsonyi letelepedését követően készült balatoni képei párhuzamban állnak az olaszországi utazások során készült, tenger menti alkotásokkal. Erre korábban még sehol nem volt példa.

A tárlat törzsanyagát számos budapesti és vidéki múzeum gyűjteményében, elsősorban raktárakban őrzött művek adják, illetve a kiállított művek egy része műgyűjtőktől kölcsönzött alkotás.

Részlet a kiállításból ©Pesthy Márton

Egry József művei ugyanakkor nemcsak a Laczkó Dezső Múzeumban bukkannak fel a nyár folyamán, hanem a Művészetek Háza Veszprém is szentel egy kisebb, kiegészítő tárlatot (Egry József – Párizs, Brugge, Budapest, Badacsony) a festő korai munkáinak.

A Laczkó Dezső Múzeum kiállítását élményközpontú múzeumpedagógiai foglalkozások is kísérik, továbbá ismert személyek közreműködésével tárlatvezetéseken, gasztronómiai esteken és élményfestésen is részt vehetnek az érdeklődők. A kiállítás felvezetéseként a múzeum a festővel készült korabeli interjúkat és Nyáry Krisztián Egry Józsefről és Pauler Juliskáról szóló írását is feldolgozta hanganyag formájában. Az online felületeken (a múzeum web– és Facebook-oldalán, valamint YouTube– és SoundCloud-csatornáján) elérhető különleges tartalmak célja, hogy a tárlatra érkező látogatók megismerjék a művész gondolatait és alkotói filozófiáját.

Kép forrása: Laczkó Dezső Múzeum

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program példátlanul sokszínű eseménysorozatának egyik fontos pillére a régióhoz köthető képzőművészeti alkotások bemutatása a helyi közönségnek és a városba látogató vendégeknek. Annál is inkább, hiszen a Bakony-Balaton térségének inspiráló természeti és kulturális értékekeinek színvonalas kínálata jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Veszprém elnyerhette az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő címet.

Egry József 140
Balaton, Szicília, Nervi
Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém
2023. október 29-ig

Egry József – Párizs, Brugge, Budapest, Badacsony
Művészetek Háza Veszprém
2023. augusztus 27-ig