Budapest FotóFesztivál
2019. február 28. – április 20.

Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a Budapest FotóFesztivál igazi különlegességgel, egyben közép-európai premierrel nyitotta meg 2019-es rendezvénysorozatát február 28-án a Műcsarnokban. A fesztivál nyitókiállítását ezúttal David Lynch, az amerikai függetlenfilm élő legendája, rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész jegyzi. A programsorozat idén is a fotográfia változatos műfaját mutatja be 44 kiállítás és számos program keretében.

Immár három éve annak, hogy a Budapest FotóFesztivál szervezői (Mucsy Szilvia, Somosi Rita és Szarka Klára) először hívták az ország közönségét a már akkor is két hónapot átívelő, a magyar és nemzetközi fotográfia értékeit, újdonságait bemutató kiállítás-sorozatuk megtekintésére. Az évről évre bővülő, és mind nagyobb hírnevű rendezvény idén sem hagyja cserben az érdeklődőket, hisz a mostani programsorozatban is több mint 40 kiállítás, valamint számos szakmai és közönségprogram kapott helyet.

A fesztiválközpont szerepét 2019-ben is a város szívében található Budapest Projekt Galéria látja el, ahol – amellett, hogy találkozhatnak Gilles Roudiere világhírű, kortárs francia fotográfus, továbbá a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotószakos hallgatóinak munkáival – vetítések, valamint szakmai workshopok és beszélgetések is színesítik a programot. Roudiere mellett a fesztivál másik hívóneve David Lynch, a Twin Peaks filmsorozat egykori legendás rendezője, akinek 2013-ban született, 55 fotóból álló válogatása eddig mindössze három alkalommal volt látható kiállításon.

A kortárs magyar fotóművészet bemutatásának ebben az évben is a Kiscelli Múzeum ad otthont. A már hagyománnyá vált tárlat idén a tájkép klasszikus fotóművészeti műfaját mutatja be. A rendezvénysorozat résztvevői között van a Petőfi Irodalmi Múzeum és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum is. Az előbbiben 3 kortárs magyar fotográfus bevonásával Kányádi Sándor költőre emlékeznek, míg az utóbbiban Hemző Károly a Honvéd Sportegyesületnél készült, sokáig elveszettnek vélt műveiből mutatnak be eddig még soha sem látott képeket.

A hazai alkotók mellett a nemzetközi fotográfia is számos kiállítással képviselteti magát a fesztivál 2019-es programjában. Március végén nyílik a modern portugál fotográfia négy képviselőjének csoportos tárlata a Camões Intézet – Portugál Nyelvi Központ programjaként. Tiago Casanova, Paulo Catrica, João Grama és Tito Mouraz a tradicionális területek, az érintetlen portugál táj és a természet misztikumát, vagy ennek ellentétét, a turizmus és az ipar által formált területek komplexitását mutatják be képeiken. Az Olasz Kultúrintézet két kiállítással is csatlakozik, melyből az egyik a nemzetközi hírnévre szert tett TerraProject kollektíva tagjának Michele Borzoni Inshallah című munkája. Érdemes lesz ellátogatni továbbá a Lengyel Intézetbe is, ahol Varsó történelmének dokumentumait láthatják majd, míg az Osztrák Intézet a kortárs ételfotók izgalmas világába, a Török Kultúrintézet pedig Isztambul rejtelmeibe fogja elkalauzolni Önöket.

A fesztivál további programjairól, valamint a résztvevő múzeumokról, galériákról bővebben a következő linken tájékozódhatnak: http://www.budapestphotofestival.hu/