Az 1-es metró vonalán utazóknak kínálja legújabb plakátkiállítását a Budapesti Történeti Múzeum. A Budapest kincsei című tárlat a múzeum gyűjteményeiből és kiállításaiból mutat be egy izgalmas válogatást.

Az állomások peronjain 27 féle plakát nyújt bepillantást a járókelők számára a BTM tagintézményeiben őrzött budapesti kincsek széles körébe. A kisföldalattira várók az ős- és népvándorláskorból származó tárgyaktól kezdve a középkori régészeti leleteken át egészen a kortárs alkotásokig ismerhetnek meg darabokat a múzeum gyűjteményeiből, kiállításairól.

​Megcsodálhatják például a Lánchíd építési munkálatait felügyelő skót mérnök, Adam Clark hagyatékából származó teáskannát vagy Bernáth Aurél és Ferenczy Valér egy-egy festményét a Fővárosi Képtár gyűjteményéből; megtudhatják, hogy milyen kiegészítőket, ékszereket viseltek, milyen eszközöket használtak az ős- és népvándorláskorban, valamint a középkorban. Ezenkívül betekintést nyerhetnek a restaurátorok munkájába, de akár azt is megtudhatják, hogy mi is az a „kacat dunszt” egy kortárs művész értelmezésében, vagy a Régészeti Adattár jóvoltából elolvashatják egy olasz turista üzenetét, amelyet a karantén előtti napon jegyzett be a vendégkönyvbe.

A tárlat kapcsán érdemes a BTM Facebook-oldalát is időről időre felkeresniük, hisz ott is folyamatosan osztja meg a múzeum a kiállítás anyagát.