Az utóbbi hónapok mindent felülíró tapasztalataként a pandémia az egyes művészeti intézményeket, galériákat is komoly kihívások elé állította azáltal, hogy bizonytalan ideig fizikálisan teljesen megszűnni kényszerültek. A Várfok Galéria a kéthónapos leállást követően egy rendhagyó csoportos kiállítással folytatja jubileumi évadát.

Az idén harmincéves galéria Rendkívüli művek, rendkívüli időkben című tárlata a zárlat ideje alatt indított többrészes online cikksorozatának kiállítótérbe való átemelése. A cikkek kiindulópontját a Galéria művészeinek egy-egy alkotása adta, amelyek egy tágabb, művészettörténeti korokon átívelő kontextusban, más munkákkal párhuzamba állítva kerültek bemutatásra.

A galériatérben az online publikációk mentén tematikus egységekben megjelenített anyag különlegessége, hogy a Galéria művészkörének kortárs alkotásai mellett olyan hazai és nemzetközi remekművek is megtekinthetők mint id. Markó Károly kisméretű, ugyanakkor hatalmas érzelmi töltettel bíró, mitológiai témájú festménye (Inó és Melikertész a tengerbe zuhan, 1830 körül) vagy a francia avantgárd körök elismert művésznője, Marie Laurencin egy fiatal lányról készített portréja (Lány legyezővel).  A kiállítás során ezekkel a művészettörténeti klasszikusokkal kerül párbeszédbe például Mulasics László ezüstben ragyogó Ár-apály tényező (1997) sorozatának két darabja és Françoise Gilot gesztusokból és háromszögekből felépülő habokat szelő vitorlása (Tengeri szellő, 1985), valamint az emberi test, formák aspektusában Nemes Anna röntgenfelvételhez hasonló, hússzínekben megfestett női portréja (Lili, 1989, 2016).

Orr Máté: Villámtól megijedt tehén, 2020

A különböző korok, stílusok és látásmódok egy térben való találkozása, egymásra rétegződése lehetőséget teremt a látogató számára, hogy egy lépéssel hátrébb lépve szabad asszociációk és képzettársítások mentén tapasztalják meg a művészet folytonosságát. A Galéria részéről „szerelem projektként” kezelt kiállítás tökéletes módjának bizonyult a virtuális térből a fizikaiba való visszatérésnek.

A jelenlegi egészségügyi helyzetre való tekintettel a kiállítás egy rendhagyó nyitónappal vette kezdetét, amely keretében Kovács Krisztina, a Galéria művészeti vezetője tartott óránként rövid, 15 perces tárlatvezetéseket.

Azok számára, akik nem tudtak részt venni ezeken a különleges alkalmakon, a falakon olvasható online cikkekből kiemelt részletek és idézetek teszik könnyebbé és élvezetesebbé a befogadást. Az élményt csak tovább fokozza az a bónusz válogatás, amivel a Galéria reflektál a korábbi hónapok alapélményeként megélt bezártságra és szobamagányra.

Rendkívüli művek, rendkívüli időkben
Várfok Galéria, Budapest
2020. július 25-ig