Boldi, Csernus Tibor és egy izgalmas, kortárs válogatás a KOGART két téli tárlatán

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, vagyis a KOGART az év végén két új téli kiállítást is nyitott. Tihanyi galériáját ezúttal egy igen sokszínű, kortárs képzőművészeti válogatással töltötte meg, a fővárosban pedig – a Hegyvidék Galériával összefogva – egy szobrász és egy festő, vagyis Boldi és Csernus Tibor alkotásaival várja az érdeklődőket.

A KOGART Kiállítások Tihany a budapesti székhelyű Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 2013-ban, a balatoni félszigeten nyitott kiállítóhelye. A galéria Tihany régi gyógyszertárának átépített épületében kapott helyet, azzal a céllal, hogy a környék jól ismert és közkedvelt látnivalói mellett, egy egész évben nyitva tartó intézményben, az alapítvány kiállításai által nyújtott élményekkel is gazdagodjanak a Balatonra érkezők. Állandó, Borsos Miklós munkáit bemutató tárlata mellett időről időre időszaki kiállításokkal is gyakran jelentkező intézmény az ünnepek előtt sem pihent: a galéria ezúttal a kortárs képzőművészet különböző szegmenseit bemutató kiállítást nyitott, méghozzá kettős céllal. A tárlatra beválogatott – és akár meg is vásárolható! – alkotások, azon túl, hogy egy kiállítás gondosan összerendezett darabjai, egyfajta útmutatóként is kívánnak szolgálni a művészetek iránt elkötelezettek számára. Ezzel egyrészt segíteni szeretnék a látogatókat abban, hogy ki-ki eldöntse, mi az, ami igazán tetszik neki a kortárs művészetből, másrészt a tárlatnak köszönhetően személyes kapcsolatba kerülhetnek olyan alkotók műveivel is, amelyekkel korábban nemigen volt alkalmuk, sőt még saját gyűjteményépítésük (ha esetleg gondolkoznak ilyesmiben) kiindulópontjaként is szolgálhatnak az itt látottak.

A művészet ennél jóval kisebb szeletét mutatja be a KOGART Hegyvidék Galériában látható tárlata. Itt „csupán” két alkotó, a szobrász Boldi (Szmrecsányi Boldizsár, 1970) és a festő Csernus Tibor (1927-2007) munkái mesélnek a látogatóknak alakról és formáról. Boldit a szélesebb közönség elsősorban köztéri szobrairól ismerheti, de az ő alkotása például a Prima Primissima Díj szobrocskája is. Légies, letisztult formavilágú alkotásai most, a KOGART kurátorainak ötlete alapján, a néhány éve elhunyt Csernus Tibor festményeivel lépnek kapcsolatba, amolyan képzőművészeti párbeszédbe. S hogy mi hozta össze őket e tárlatra? Nem más, mint az emberi test, pontosabban annak anyagi mivolta, mely mindkét alkotó gondolkodásában és művészetében központi szerepet játszik.

Etűdök – Kortárs alkotások a Balatonnál

KOGART Kiállítások Tihany

2018. április 8-ig

Párizs vonzásában – Boldi és Csernus Tibor kiállítása

Hegyvidék Galéria, Budapest

2018. január 24-ig