Márton Enikő: Fire-light, 2018, 100x120cm. Kép forrása: Resident Art galéria

November 3-án nyílt, és egészen december 8-ig látogatható Márton Enikő kortárs képzőművész Berlin felett a kék című kiállítása a Resident Art galériában. Itt azonban nem ér véget a galéria által szervezett, novemberi programok sora: aki teheti, mindenképp látogasson el a Resident Art Fair / Őszi Zsongás 2022 című kortárs képzőművészeti vásárra is, amely a Klauzál téren várja az érdeklődőket.

A Horánszky utcában található Resident Art galéria egyéni kiállításain már megszokhattuk, hogy főként fiatal, feltörekvő kortárs művészek munkáit igyekeznek bemutatni. Ez legújabb tárlatukon sincs másképp: ezúttal Márton Enikő (1980) alkotásaival várják az érdeklődő közönséget.

Bár Márton Enikő Berlinben él és alkot, de ezzel együtt a hazai kortárs művészeti élet aktív és rendszeresen kiállító szereplője. Elsősorban Keserü Ilona kolorista festészete által meghatározott pécsi képzőművészeti hagyomány hiteles képviselője és folytatója, aki egyedi látásmódjával ezt a színközpontú festészetet egy sajátos, táji-téri absztrakció dinamikusan alakuló formáin keresztül újítja meg.

Márton Enikő: Slowdown, 60x80cm. Kép forrása: Resident Art galéria

Márton festészete folyamatosan alakuló, kísérletező művészet, ahol a harsány színek finom tónusátmenetei alakítják ki a folyamatos változás érzetét keltő különleges formákat, amelyek részletei táji elemeket – dombot, horizontot, sziklát, vízpartot – idéznek, és így a látvány absztrakciójaként is értelmezhetők. Ez az absztrakció azonban egyre kevesebb szálon kötődik a látható világ elemeihez, és egyre inkább saját, festői megoldásaiból építkező, immanens törvényszerűségeinek engedelmeskedik. Ebben, a fizika törvényeit figyelmen kívül hagyó világban a virtuális terek látásmódja érvényesül, amely a monitorok fénnyel telített, ragyogó színeivel keveredve pszichedelikus látomásokat idéz.

Márton Enikő művein a festés folyamatának dokumentálása az ecsetnyomok látványán és – saját palettáját megidézve – a színek keveredésének láttatásán keresztül érvényesül, amely nemcsak a művész médiumtudatos, önreflektív attitűdjének tanújele, de a térbeliség és a dinamizmus érzékeltetésének festői eszköze is egyben. A tér illúziója a síkon azonban soha nem a hagyományos értelemben vett perspektíva szabályai szerint épül fel, hanem az egymás mellé helyezett színkontrasztok által keltett mélységérzetek, és a gyakran tektonikus formákat idéző, párhuzamos ecsetnyomok irányából és egymáshoz viszonyított helyzetéből következik. Az olykor egymással is konkuráló térbeli viszonyulások, a fragmentált táj-idézetek egymásba kapcsolása és az üresen hagyott felületek tágassága elbizonytalanítja a nézőt, és egyfajta lebegő hatást kölcsönöz az amúgy is könnyed, oldott formáknak. Ezek az egymásba oldódó formák azonban egyáltalán nem anyagtalanok; tömegük és szerkezetük van, pasztózus festésmódjuk anyagszerűséget és erőteljes plaszticitást biztosít nekik.

Márton Enikő: Erdnabel, 120x160cm, olaj-vászon, 2019. Kép forrása: Resident Art galéria

A könnyed, lebegő dinamizmus és a súlyos anyagszerűség találkozik a vásznakon, és alkotja meg e két ellentétes minőség vizuális szintézisét. Ez a kettősség a művész kétféle festésmódjában is tetten érhető: az oldott, elfolyó színterek lágy íveit a szabályos struktúrával és határozott formákkal rendelkező alakzatok tagolják egy-egy kompozíción belül. Márton művészete így a formátlan anyagszerű minőségek és a vaskos, határozott formák párbeszédeként is leírható.

A tárlat megtekintését érdemes egybekötni a Resident Art galéria őszi, kortárs művészeti vásárával (Resident Art Fair / Őszi Zsongás 2022), ahol fiatal és feltörekvő művészek legfrissebb műveivel találkozhatnak. A Klauzál6 Projekt Galériában megrendezett, tíz napig tartó vásáron a 70 meghívott művész több mint 300 alkotása lehetőséget kínál arra, hogy a látogatók (természetesen a vásárláson túl) átfogó képet kapjanak a kortárs művészeti piac pályakezdő alkotóinak festői világáról. A válogatás egyben kortárs festészeti alapozó is, amelyben a műfajok és irányzatok teljes keresztmetszetével találkozhatnak az érdeklődők.

Berlin felett a kék – Márton Enikő kiállítása
Resident Art galéria, Budapest
2022. december 8-ig

Resident Art Fair │ Őszi Zsongás 2022 – kortárs képzőművészeti vásár
Klauzál6 Projekt Galéria, Budapest
2022. november 10-20.