Tóth László: Papírhajó (Saubermacher – Az év természetfotósa 2022 / naturArt)
Állatok szemtől szembe kategória 2. helyezett

A természetfotósok és a természetet kedvelők körében az év egyik legjobban várt eseménye Az év természetfotósa díjátadó és a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítás, amelyet idén is a Magyar Természettudományi Múzeumban láthatnak az érdeklődők. A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége által 30. alkalommal kiírt felhívásra idén 197 fotós mintegy 3533 képpel nevezett.

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége 1989-es megalakulása után első feladatai egyikeként egy olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat.

Kránitz Roland: Elkaplak! (Saubermacher – Az év természetfotósa 2022 / naturArt)
Az emlősök viselkedése kategória – A Viastream Médiaszolgáltató Kft. különdíja

Az idei pályázat volt a harmincadik a szövetség történetében, amelynek népszerűségét jól mutatja, hogy a felhívásra ismét rekordszámú kép érkezett. Ezekből a zsűri tizenöt kategóriában választotta ki a győztes fotókat, minden kategóriában első, második és harmadik helyezettet hirdetve, miközben a szponzorok és az együttműködő partnerek további különdíjakat is kiosztottak. „A harmadik fordulóba bejutott körülbelül 400 kép mindegyike megérdemelte volna, hogy falra kerüljön. Ez a magas színvonal eredményezte, hogy idén a korábbinál több, összesen 120 pályamű került a falra, illetve az albumba…” – fogalmazott a pályázat és a fotókból rendezett kiállítás kapcsán Fáth Péter, a naturArt elnöke. Az idei év további érdekessége, hogy az előző évekhez képest bekerült a kategóriák közé a mobiltelefonnal készült fotó is, a jövőben pedig tervezik, hogy meghirdetik a humor kategóriát is.

Daróczi Csaba: A halak csillagképe
Az év természetfotója 2022-ben

(Saubermacher – Az év természetfotósa 2022 / naturArt)

A rendkívül erős mezőnyben végül egy ismert és nagyon tehetséges fotóművész, Daróczi Csaba nyerte el a két legfontosabb kategória – Az év természetfotósa és Az év természetfotója – díját. Daróczi nem először örülhet e két megtisztelő címnek, hiszen tavaly is ő győzött mindkét kategóriában. Ráadásul korántsem ez a két díj volt, amit idén hazavihetett: összesen mintegy tizennyolc képe szerepel a legjobbak között. Ez igazi rekordnak számít a pályázat történetében.

A szövetség minden évben hangsúlyozza, hogy mennyire fontos számukra a fiatalok megszólítása és a fiatal tehetségek felkutatása, ezért is hozta létre Az év ifjú természetfotósa kategóriát, amelynek első helyezettje 2022-ben Kártyás Gergő lett.

Kártyás Gergő: Vonalkód
Ifjúsági kategória 1. helyezett (Saubermacher – Az év természetfotósa 2022 / naturArt)

A pályázat legjobb fotóiból rendezett kiállítás január végéig várja az érdeklődőket a Magyar Természettudományi Múzeumban. Aki pedig haza szeretné vinni emlékbe az itt látható képeket (nagyon szép karácsonyi ajándék is lehet egyben), annak meleg szívvel ajánljuk az Alexandra Kiadó Az év természetfotói – Magyarország 2022 című, csodálatos kötetét, amely már megvásárolható a múzeumban és a könyvesboltokban.

További képek a Természettudományi Múzeumban látható kiállításról:

Daróczi Csaba: Fabarlang – Mobillal a természetben kategória 1. helyezett
(Saubermacher – Az év természetfotósa 2022 / naturArt)
Dombóvári Tibor: Delfincsalád
Az emlősök viselkedése kategória 2. helyezet
(Saubermacher – Az év természetfotósa 2022 / naturArt)
Litauszki Tibor: Áthúzás
Állatok és környezetük kategória 1. helyezett

(Saubermacher – Az év természetfotósa 2022 / naturArt)
Szabó Irma: Tavasz
Állatok és környezetük kategória 3. helyezett

(Saubermacher – Az év természetfotósa 2022 / naturArt)
Ceglédi Ádám: Testvéri szeretet
Állatok szemtől szemben kategória (Dicséretre méltó)

(Saubermacher – Az év természetfotósa 2022 / naturArt)
Aliczki Manó: Átlépett állatvilág
Kezünkben a Föld kategória 2. helyezett

(Saubermacher – Az év természetfotósa 2022 / naturArt)