Marozsyné Guba Rózsa babakészítő iparművész babái bejárták már az egész világot. Most az Őrségi Nemzeti Park „kapujában” található Ivánc településen, a művésznő saját otthonában láthatják munkáit az érdeklődők.

Ivánc az Őrség népszerű turisztikai és elsődleges Google által ajánlott útvonalán található (mint legelső nemzeti park területén fekvő település, ezért is emlegetik gyakran az „Őrség kapujának”), ha Budapest irányából közelítünk például Őriszentpéter vagy a Pityerszeri Skanzen felé. Itt látható Marozsyné Guba Rózsa babakészítő népi iparművész kiállítása, melyet saját otthoni galériájában, egy kivételes adottságú, 130 éves autentikus őrségi házban rendezett be. Ez a kiállítási forma, az ún. „home gallery” jelenleg egyre divatosabb például az USA-ban, mivel lehetőséget ad közvetlen beszélgetésekre, kikapcsolódásokra is a megszokott, rideg kiállítási vagy múzeumi légkörrel szemben. A művész szavait idézve: „Aki szeretné megtekinteni az alkotásaimat, őket egy bejelentkezés után szívesen látom a kiállításon, sőt még egy kemencés pogácsával is meg tudom kínálni egy kivételes hangulatú környezetben.”

Marozsyné Guba Rózsa 1985-ben kapta meg a babakészítő népi iparművész címet. Feldolgozta és zsűriztette Magyarország tájegységeinek a jelentős népviseleteit, így például Sárköz, Kalocsa vidékének népviseleteit az 1800-as évek kezdetéig, valamint Baranya, Dunántúl, az Alföld és a Palócföld számos népviseletét is. Munkái tekintélyes részét a japán piacra készítette, de megtalálhatók a világ szinte minden táján. Babái számos “államközi” ajándék részét képezték a ’80-as években, így megtalálhatók voltak pl. Helmuth Kohl kancellár és Fidel Castro gyűjteményében is.

Ahogy minden tárlata, úgy ez a mostani is több egy egyszerű babakiállításnál, munkáival kiemeli és visszaadja a nézőnek Európa legmeghatározóbb néphagyományait, történelmi szereplőit és vallási momentumait is, és természetesen hazánk népszokásainak sok, mára gyakran elfeledett pillanatát és jeleneteit is felidézi.

Babakiállítás az Őrségben
Babamúzeum, Ivánc (Kossuth L. u. 67.)
Nyitva: 2019. június: péntek 14.00-18.00 ; szombat-vasárnap 11.00 – 18.00