Űrhajós bélyegekkel, borítékokkal, különleges űrpecsétekkel, űrhajósokkal folytatott levelezésekkel, általuk dedikált könyvekkel és még megannyi űrhajózáshoz köthető érdekességgel várja látogatóit a balmazújvárosi Semsey-kastély.

Egy űrhajós kiállításnak nem kell feltétlenül grandiózusnak lennie. Nem kell elhozni Houstonból Neil Amstrong egykori szkafanderét, vagy egy műhold valósághű modelljét, a Semsey-kastély megmutatja, hogy sok kedves apró tárgy is képes a történelemmesélésre.

A kastélyban látható kiállítás az űrhajózás kezdetétől (Gagarin 1961-es útjától) egészen 2005-ig vezeti végig a látogatókat a világűr meghódításának történetén, mégpedig űrhajós bélyegek, levelezőlapok, borítékok, pecsétek, űrhajósok autogramjai, emléklapok, dedikált fotók, képeslapok, bélyegblokkok és különleges űrpecsétek segítségével. Az anyag főleg az egykori Szovjetunióból, azon belül is Moszkvából, Bajkonurból, Csillagvárosból, Bakuból, Arhangelsből és Kievből származik, de találhatók benne más volt szocialista országokból (pl. Csehszlovákia, NDK) származó dokumentumok is. A gyűjteményben természetesen helyett kapott az űrverseny másik főszereplője, az Amerikai Egyesült Államok is: amerikai űrhajósokat ábrázoló bélyegek, bélyegblokkok, FDC-k (elsőnapi borítékok), sőt Neil Amstrong, Slyton Donald, Brand Vance és William Palles autogramjai is a tárlat részei. Az anyagban láthatóak még egykori űrhajósokkal folytatott levelezések, újságcikkek, kópiák és dedikált könyvek is, elolvashatják többek közt Gagarin kiképzőjének és az űrközpont vezetőinek levelezéseit, de akik kíváncsiak Gorbacsov és Brezsnyev aláírásaira, arra is lehetőségük lesz, hisz a kiállításon általuk jegyzett levelek is szerepelnek.

Az űrhajózás története – dokumentum-kiállítás
Semsey-kastély, Balmazújváros
2018. szeptember 30-ig