Részlet a Munkácsy Mihály: Egy géniusz diadala című kiállításból (Munkácsy Mihály Múzeum)

Idén ismét a Múzeumok Majálisán adták át Az Év Múzeuma 2022 díjakat. A díjat a Pulszky Társaság, a múzeumi szakma képviseletében 1996-ban alapította, amivel a szakterület kiemelkedő intézményeit díjazza. Az elismerést 2022-ben a nagy múzeumok kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a kis múzeumok közül pedig a bajai Türr István Múzeum érdemelte ki.

Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba

Az intézmény több rangos elismerést is elnyert már az évek során, most figyelemreméltó, nagyszabású múzeumfejlesztési eredményeiért, látványos, új állandó kiállításáért, színvonalas kiadványaiért és a határon túli szakmai kapcsolatok példaértékű ápolásáért nyerte el az idei Év Múzeuma díjat. Az 1899-ben alapított és nemrég átépített múzeum legfontosabb feladatának a Munkácsy-kultusz életben tartását és ápolását, a magyar kultúrkincs, a Munkácsy-œuvre és -életút bemutatását, feldolgozását, értékelését és óvását tekinti.

Az elmúlt két esztendő mérföldkőnek számított az intézmény életében, ugyanis több éves előkészítő munka eredményeként megszületett az utazás TÉRben és IDŐben című állandó kiállításuk két új egysége: a festő életét és életművét 21. századi eszközökkel bemutató Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című tárlat, valamint a Békéscsaba az évezredek idővonalán című, a várost és megyét kontextusba helyező, látványos, interaktív kiállítás. A múzeum további, a Történetek ceruzától ecsetig – Jankay Tibor művészete című állandó tárlata egy hosszú és sokszínű életművet mutat meg a látogatóknak egy új válogatásban, bepillantást engedve a művész munkamódszerébe. Szintén az állandó kiállítások sorát bővíti a Tevan Nyomda művészeti öröksége című kiállításuk, amely egy sokszínű gyűjteményen keresztül mutatja be a nyomda szerepét. Végezetül sok szeretettel várnak mindenkit Orlai Petrics Soma-kamarakiállítására is, ahol a festő korát idéző enteriőrjelleggel berendezett tárlaton ismerhetik meg a műveit.

Természetesen a múzeum időszaki kiállításaira, szakmai konferenciáira és múzeumpedagógiai programjaira is szeretettel várja az érdeklődőket, amelyek kapcsán érdemes rendszeresen böngészni kiadványaikat és online felületeiket. A Munkácsy Mihály Múzeum több szakágat érintő nemzetközi kapcsolatrendszerrel is rendelkezik, amely főként amerikai, görögországi, romániai és szlovákiai együttműködésekre épül.

Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba, Széchenyi u. 9.

Türr István Múzeum, Baja

A bajai Türr István Múzeum a céltudatos stratégia mentén kialakított korszerű, a kor kihívásaihoz igazodó és folyamatosan megújuló szakmai tevékenységéért, az átfogó szervezetfejlesztésért, a társadalmi felelősségvállalásáért és a régiófejlesztő, támogató szerepéért nyerte el az Év Múzeuma díjat.

A múzeum gyűjteményi, tudományos, közművelődési és oktatási tevékenységével, állandó és időszaki kiállításaival, rendezvényeivel 2022-re a térség mértékadó közgyűjteményévé, tudományos és kulturális központjává vált. Az elmúlt tizenegy év fejlesztéseinek köszönhetően megújult és látványtárként látogathatóvá vált néprajzi, helytörténeti, képzőművészeti és régészeti raktára. 2020-ban új restaurátorműhelyt alakítottak ki, majd 2021-ben megnyílt a térség történetét és kulturális örökségét bemutató Örökségszálló című új állandó kiállítása.

Nemzetiségi bázisintézményként a Türr István Múzeum gyűjteményezési, műtárgygyarapítási és tudományos tevékenységében, közművelődési programkínálatában a városban reprezentált nemzetiségi kulturális elemek, sajátosságok is hangsúlyos szerepet kapnak. Így nemcsak a város, hanem a soknemzetiségű bácskai térség olyan kulturális intézménye és szolgáltatója, aki ügyel arra, hogy a nemzetiségi értékek releváns egyensúlyban jelenjenek meg a közgyűjtemény műtárgygyarapításában, tudományos, közművelődési, kulturális, pedagógiai szolgáltatási kínálatában.

Türr István Múzeum, Baja, Deák Ferenc u. 1.