Az év kiállítása: Macskakő – múzeum és közösségi tér gyerekeknek
Macskakő Gyermekmúzeum

Idén a Soproni Múzeum gyerekeknek szóló, 2017-ben nyílt új kiállítóhelye, a Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér állandó tárlata nyerte el a múzeumi szakma egyik legrangosabb elismerését, “Az év kiállítása 2018” díjat. A belváros egyik legszebb műemlék épületében, az Eggenberg-házban található, megnyitása óta közel tízezer látogatót fogadó kiállításon a gyerekek modern, interaktív környezetben, egykor és a ma használatos tárgyak segítségével ismerkedhetnek meg a régi korok mindennapjaival. Az év kiállítása díj immár a második komoly elismerés, amit a Macskakő magáénak tudhat az elmúlt egy évben, hisz tavaly múzeumpedagógiai nívódíjban részesült.

A Soproni Múzeum régóta szeretett volna egy olyan közösségi teret létrehozni, ahol a gyermekek saját módszereikkel, saját maguk, játékosan fedezhetik fel a letűnt korok világát. Ez az álom végül tavaly januárban vált valóra, hisz ekkor nyílt meg Sopron belvárosában a Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér.

„Egy gondolatra vagy a bármikortól” – olvashatják a látogatók a soproni kiállítás köszöntőfalán. – Azt szeretnénk, ha a gyerekek időutazásra jönnének velünk a múltba, ezt sugallja a mottónk is. Ehhez csak a képzeletükre van szükségük, mi pedig támpontokat és inspirációkat adunk nekik a múzeumi tárgyaink segítségével – fogalmazott Szabadhegyi Zita a kiállítás egyik megálmodója, a Sopron Múzeum munkatársa.

A tárlaton a gyermekek napirendjéhez, így többek között az alváshoz, tisztálkodáshoz, öltözködéshez köthető, egykor használt tárgyak jelennek meg. Ezek a múzeum saját gyűjteményeiből származnak és hagyományos tárolókban kaptak helyet, a római kortól kezdve napjainkig.  A Macskakő különlegessége, hogy a tematikusan elrendezett tárolók mögött egy belső, interaktív tér nyílik meg, ahová be lehet bújni, ahol a kicsik érzékszervei megmozgatásával és játékos feladatok segítségével játszva tanulhatnak a kiállítótérben.  Ezek a belső terek funkcionálisan, méreteiben a gyerekek életkori sajátosságaikhoz igazodnak, a megjelenített témák pedig magától értetődően kapcsolódnak a gyermekek által ismert napi tevékenységekhez. Így lakomázhatnak egy ókori ebédlőasztalnál, múlt századi játékokkal játszhatnak, de beülhetnek egy száz éves iskolapadba is, vagy kipróbálhatják azt is, hogyan öltözködött hajdan egy velük egykorú gyermek.

A Macskakő Gyermekmúzeum óvodás, iskolás csoportokat, de családokat is vár. Nyitva hétfő kivételével mindennap 10.00 és 18.00 óra között. Csoportos bejelentkezés: macskako.sopron@gmail.com.

Képek forrása: Macskakő Gyermekmúzeum