Erzsébet királyné népszerűségén nem fog az idő. Több mint 120 évvel a halálát okozó merénylet után rajongóinak száma még mindig világszerte nő. Mi lehet a titka? Mi készteti a mai követőit, hogy vele kapcsolatos tartalmakat olvassanak, hozzá kötődő helyszíneket keressenek fel és tárgyi emlékeket gyűjtsenek róla? Miért és pontosan mit gyűjtenek Sisi rajongói? A magyarországi Erzsébet-kultusz központjaként működő Gödöllői Királyi Kastély idén különleges meglepetéssel készült számukra.

A kurátorok a megannyi muzeális kincset felvonultató állandó és időszaki kiállítások sora után a főszerepet most a gyűjtőknek szánták, akiket egy pályázat keretében találtak meg. Az ország egész területéről érkeztek pályázatok, Szombathelytől Nyíregyházáig; többségében hölgyektől, de három úr is akadt a jelentkezők között. Elkötelezettségüket jól mutatja, hogy szinte mindegyikük régóta: tizen-, huszonéve gyűjti az Erzsébettel kapcsolatos emlékeket, de volt köztük olyan is, aki már 63 éve!

A kiállításon látható válogatásban nem elsősorban a tárgyak piaci értéke, hanem inkább azok különlegessége volt a fontos, a gyűjtő személyével és a tárgyakhoz kapcsolódó történeteikkel együtt. A gyűjtemények mérete is különböző: volt, aki egyetlen, számára igen kedves tárggyal pályázott, és voltak százas nagyságrendű gyűjtemények, de ezret meghaladóak is!

És hogy mit is gyűjt egy igazi Sisi-rajongó? Mindent, bármit, amin Erzsébet portréja megtalálható, ami róla szól, ami a személyéhez valamiképp kapcsolódik. A tárgyakat nemcsak vásárolják, hanem néha maguk is készítik. Ugyanakkor a gyűjtőszenvedély nem mindenkinél tárgyakra irányul: van, akinél utazásokra, élményekre…

A kiállításon megdöbbentően mély, személyes kötődést tükröző mai tárgyakkal és eddig sosem látott, valódi műkincsekkel is találkozhatnak a látogatók, így például Erzsébet eddig ismeretlen portréival vagy eredetiben ritkán kiállított, privát levelével. A most bemutatkozó gyűjtői kör nem lenne teljes Dr. Tolnay Pálné Kiss Mária (1930–2017) nélkül, aki Sisi felolvasónője, Ferenczy Ida leszármazottjaként páratlan kincsekkel gazdagította a Gödöllői Királyi Kastélymúzeumot.

A tárlat a magángyűjtemények tárgyai, történetei mellett áttekinti a hazai Erzsébet-kultusz kialakulásának állomásait is. A gyerekeket pedig a Mit gyűjtött Erzsébet királyné? című játék várja.

Képek forrása: Gödöllői Királyi Kastély

Gödöllői Királyi Kastély (Grassalkovich-kastély)
2023. március 16-ig