© Almudena Romero: Ficus Hands, 2022
    Studies on my grandma’s garden. The Pigment Change
    Ficus levélre exponált fotó biogyanta kövületben
    Egyedi, 50 x 50 cm / a TOBE Gallery jóvoltából

A TOBE Galleryben látható Studies on my grandma’s garden című sorozat Almudena Romero brit-spanyol képzőművész többéves kutatásának eredménye a levelekben és a virágokban természetesen előforduló fotográfiai folyamatokról. Almudena a nagymamája kertjét használta felderítő- és alkotói központként, olyan fotóművészeti műtárgyakat hozva létre, amelyek amellett, hogy a fotókészítés egy izgalmas módszerével ismerteti meg a látogatókat, a termelésre, örökségre és fenntarthatóságra vonatkozó kérdéseket is feszegetik. A tárlat a Fotóhónap 2022 fesztivál hivatalos programjának része.

Biogyantában megkövesedett növényfotók. Ilyen, számos európai múzeumban már bemutatott, ám Budapesten még sosem látott művekkel találkozhat az, aki betér a Bródy Sándor utcában található TOBE Gallery legújabb kiállítására. A jelenleg Londonban és Valenciában élő és alkotó Almudena Romero (Madrid, 1986) képei azonban sokkal többek levelekbe „égett” fotóknál, művészetében tulajdonképpen fotográfiai eljárások segítségével reflektál a törékenység és eltűnés, az identitás, a reprezentáció és az ideológia kérdéseire. Munkái arra fókuszálnak, hogy az észlelés hogyan befolyásolja a létezést, valamint hogyan járul hozzá a fényképezés az észlelés rendszerezéséhez.

© Almudena Romero: Hibiscus Hand, 2022
    Studies on my grandma’s garden. The Pigment Change
    Hibiscus levélre exponált fotó biogyanta kövületben
    Egyedi, ø 25 cm / a TOBE Gallery jóvoltából

A Studies on my grandma’s garden című sorozat Almudena Romero többéves kutatásának eredménye a levelekben és a virágokban természetesen előforduló fotográfiai folyamatokról, úgy mint a fényfehérítés és a fotoszintézis. Almudena a nagymamája kertjében gyűjtött növényeket és virágokat használt fel ahhoz, hogy a természetes napfény segítségével különböző fotóművészeti műtárgyakat hozzon létre, valamint tudományos, művészi, filozófiai és bensőséges reflexiót alakítson ki fényképezésről, örökségről és fenntarthatóságról.

A Budapesten látható széria nyomatai a napfénynek a növényi levél klorofill-pigmentjeire gyakorolt fehérítő hatása révén készültek. A pigmentek különböző mértékben fehérednek, amely folyamat végén egy zöld színű, monokróm fotónyomat születik. Ezek a levélnyomatok Almudena kézmozdulatait ábrázolják a műalkotások készítése közben. Minden egyes levél egyedi kémiája miatt más-más tónusú és kontrasztú nyomatot ad, így a levélre exponált kép néha jobban láthatóvá, máskor pedig észrevehetetlenebbé válik. Ezzel tulajdonképp párhuzamot von a művész a gyakran láthatatlan női munkával is, amelyet a nők a háztartásokban és a kertekben végeznek.

TOBE Gallery, Budapest
2022. november 26-ig