Január 20-tól látható a hazai mozikban Az én Rembrandtom című dokumentumfilm, amely páratlan alapossággal tárja fel, hogy miben rejlik a holland festőóriás munkáinak különlegessége, amitől a mai napig művészetbarátok millióit képesek rabul ejteni, és akinek műveiért a világ legnagyobb múzeumai hihetetlen összegekért, akár diplomáciai kapcsolatokat is bevetve versengenek az aukciókon.

Rembrandt, a meghitt portrék mestere még ma is, több mint 350 évvel a halála után képes megrengeti a műtárgypiacot, művészetrajongók generációi, egész nemzetek vannak oda festményeiért. Az arisztokraták gyönyörködnek műveiben, a szakértők kinyilatkoztatásokat tesznek róluk, a műtárgykereskedők vizslatnak utánuk, a gyűjtők vadásznak rájuk, míg a múzeumok versengenek értük. Az én Rembrandtom című kivételes dokumentumfilm minden eddiginél mélyebbre ás a Régi Mesterek művészetében, és megkísérli feltárni a festőfejedelmek motivációit.

Az én Rembrandtom olyan izgalmas történetmorzsákkal szegez a vászonhoz, amelyek a Rembrandt-festmények iránti megszállottságból fakadnak, nem egyszer drámai, váratlan végkifejlettel. Szenvedélyes műgyűjtők, mint a holland Eijk és Rose-Marie De Mol van Otterloo, az amerikai Thomas Kaplan és a skót Buccleuch herceg vall Rembrandt festményeikhez fűződő szoros kapcsolatukról, majd a Rijksmuseum és a Louvre nyílt összecsapásának lehetünk tanúi, amikor a francia Eric de Rothschild báró eladásra kínál két Rembrandt-portrét. A film továbbá végigkíséri a holland arisztokrata műkereskedő Jan Sixet, amint nem is egy, hanem rögtön két „új”, általa felfedezett Rembrandt-portré szerzőségét akarja bebizonyítani a világnak, beteljesítve ezzel gyerekkori álmát.

Oeke Hoogendijk, Az új Rijksmuseum című, több díjat is elnyert alkotás rendezőnőjének új dokumentumfilmje a Pannonia Entertainment forgalmazásában látható országszerte. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, míg vidéken többek között Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Székesfehérváron, Szolnokon és Szombathelyen is bemutatják.

A film előzetese: https://www.youtube.com/watch?v=3MsHusinzgk

Képek forrása: Pannonia Entertainment